piątek, 29 kwietnia 2016

Croissanty domowe rogaliki chrupiące jak zrobić krok po kroku

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się moim sposobem na chrupkie pyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Podam też przepis na dwa szybkościowe, smaczne farsze.


Croissanty robię trochę inaczej niż w przepisie oryginalnym, który powstał dość dawno temu, ponoć w Wiedniu, w siedemnastym lub w dziewiętnastym wieku. Kiedyś czytałam o innej legendzie, jak dla mnie najbardziej prawdopodobnej - o roztargnionej osóbce a może zwyczajnie ciekawej, której to pewnego razu, wpadł do prostego mącznego ciasta kawałek masła a po upieczeniu okazał się smacznym i efektownym specjałem.
Wniosek nasuwa się prosty, że warto eksperymentować, bo o to chodzi w gotowaniu.


Składniki na około 14 sztuk

350 g mąki pszennej (około 500 ml)
około 250 ml mleka lub wody
40 g masła 82%
2 łyżki cukru
1 dag świeżych drożdży (1/10 opakowania) (do typowego ciasta francuskiego pomijamy drożdże i masło przy wyrabianiu ciasta podstawowego)
płaska łyżeczka soli

do przełożenia: 200 g masła 82 % tłuszczu bez dodatków

dodatkowo: mąka do podsypywania, żółtko, łyżka mleka

Farsz z pieczarek: 20 dag rozdrobnionych pieczarek, łyżka masła, 1 mała cebula pokrojona drobno
Przygotowanie: Na tłuszczu krótko rumienię cebulę i zaraz dodaję pieczarki. Mieszam. Duszę około 2 minut. Gotowe!

Masa serowa: około 200 g sera twarogowego półtłustego, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru   waniliowego

Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki mieszam widelcem lub miksuję blenderem


Przygotowanie croissantów

LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam w misie z solą i łyżką cukru. Po środku, w zagłębieniu sypkich kładników robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże łyżką cukru i polewam 1/3 szklanki ciepłego mleka. Czekam kilka minut, jak drożdże podrosną-powinna pojawić się charakterystyczna pianka. W międzyczasie można stopić masło. Wyrabiam najpierw ciasto, dodając kolejną porcję mleka (zużyłam prawie cała szklankę mleka) a na koniec wlewam masło, które powinno być letnie lub ciepłe. Konsystencja ciasta przypomina kluskowe, ale jest bardziej miękkie. W razie, gdyby było rzadkie, dodaję ciut mąki i ponownie wyrabiam całość na jednolitą masę odstającą od łopatki lub dłoni.

Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.

Przygotowuję farsz z pieczarek i masę z sera

Przerabiam krótko wyrośnięte ciasto, które dzielę na dwa. Każdy płat kolejno wałkuję, podsypując co jakiś czas mąką na zbliżony kształtem prostokąt o wym. około 35 cm x 27 cm. Każdy placek smaruję miękkim masłem tak, jak bym chciała posmarować solidnie kanapkę (100 g masła na każdy płat). Zostawiam wolne boki i początek na szerokość dwóch centymetrów i koniec na 4-5 cm, jak przy roladzie.

Zwijam kolejno placki jak roladę i solidnie każdą zaklejam na bokach i wzdłuż rolady. Każdy wałek, roladę wałkuję delikatnie na kolejny kształt zbliżony do prostokąta(wałkuję wzdłuż rolady i nieco w poprzek) o wymiarach mniej więcej: 35-cm x 20 cm, który składam na trzy, czyli na paczuszkę o wymiarach około 13 cm x 20 cm. Delikatnie spłaszczam paczuszkę wałkiem na ciut większą niż jest. Wkładam do luźnej torebki foliowej na około 30 minut do oziębienia. Po wyjęciu znowu wałkuję delikatnie na prostokąt 35 cm x 20 cm. Ponownie składam na trzy, na wymiar, mniej więcej, 13 cm x 20 cm. Spłaszczam wałkiem paczuszkę i wstawiam do lodówki na kolejne 30 minut. Oziębiam placki tylko dwa razy i efekt jest naprawdę niezły, ale można powtórzyć oziębianie  i wałkowanie, dla jeszcze lepszego listkowania ciasta.





 


Przed wyrobem rogalików, paczuszki po wyjęciu z lodówki wałkuję na spore placki o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Im szerszy będzie placek, tym wyższe wyjdą trójkąty i ładniejsze croissanty z dużą ilością zwojów. Przy uzyskaniu 7 szt, z jednego placka nie mogłam go już szerzej wałkować. Przy dzieleniu na trójkąty o podstawie około 10 cm, ciasto powinno mieć mieć grubość 0,5 cm. Trzeba się sprężać, przy nakładaniu farszu i zwijaniu, bo ciasto szybko rośnie. Po zrolowaniu rogaliki układam na chłodnym podłożu -forma wyłożona papierem do pieczenia, . Czekam aż croissanty podrosną i smaruję rozmącanym żółtkiem z mlekiem tuż przed włożeniem do gorącego piekarnika. Piekę najpierw 15 minut w temperaturze 220 stopni, na opcji grzałka góra-dół, lub na termoobiegu. Potem dopiekam w 190 stopniach C. przez około 8 minut ( w połowie czasu pieczenia można odwrócić rogaliki, żeby równo rosły).

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

39 komentarzy:

  1. Myślisz że mogę zamienić mleko na wodę?
    bo nie trawię mleka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy nie mam mleka, nie biegnę do sklepu, z woda też wyjdzie /Pozdrawiam Anielciu

      Usuń
    2. upiekłam je na mleku z płatków owsianych ,pyszne wyszły!

      Usuń
    3. Hmm... Fajny pomysl. Pozdrawiam

      Usuń
    4. Czego dotkne się w wedlugpani,wychodzi fantastycznie

      Usuń
  2. badzo ładnie listkuje to ciasto :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kaisa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Kaiso! Warto wypróbować! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Wspaniały przepis na zbliżający się długi weekend! Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schodzą od ręki Beatko, ileby nie zrobił. Jakby piekł na okrągło i tak było by mało. Miłego weekendu!

      Usuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja Weroniko ! Poproszę te z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pychotka! Idealne na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam!!! Z wierzchu chrupiąca skórka, miękki środek, nadzienie koniecznie słodkie (eksperymentalne: owoce pozostałe po wyciśnięciu soku i krem czekoladowo-orzechowy), no i ten maślany zapach - nie wytrzymałam, jeszcze gorące skosztowałam - POEZJA:) Dziękuję za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziekuję za sprawdzenie przepisu i serdecznie zapraszam po kolejne. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Chyba nie podjęłabym się robienia ciasta własnoręcznie. zawsze idę na łatwiznę i zazdroszczę prawdziwych,domowych rogalików! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważałam co do francuskiego, ale ciekawość i chęć zrobienia po swojemu wzięła górę i nie żałuję. Pyszne. Polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Witam. Widzialam duzo przepisow na croissanty francuskie i prawie wszystkie opisywaly dluuugi czas rosniecia i lezakowania. Ten mnie zainteresowal bardzo i postaram sie go wyprobowac. Ciekawe jaki bedzie efekt koncowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Efekt, jak na zdjęciu: chrupkie, listkowane, pyszne, no i dużo łatwiejsze
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. robie dzisiaj :) jednak troszke inne ciasto ,ktore mam juz sprawdzone i sa z drożdży suchych . Dam znac jak wyszły. Pani jest mistrzynią w gotowaniu . Pozdrawiam i czekam na następne przepisy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miłą wizytę. Zapraszam na pozostałe i kolejne przepisy. Pozdrawiam

      Usuń
  11. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  12. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy blog, zaglądam tutaj od zawsze !

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetycznie wygląda, ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe i pyszne przepisy będę częściej tu zaglądać,.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super,że trafiłam na ten blog. Już wiem co zrobię na imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam pierwszy raz I super wyszły bardzo dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie! Bardzo dziękuję za testowanie przepisów i komentarz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.