Strony

środa, 13 kwietnia 2016

Biszkopt Puszek z brzoskwiniami i delikatną pianką z białek

Witam dzisiaj amatorów domowej kawiarenki. Proponuję mięciutkie ciacho, puszyste i wilgotne zarazem. Jeśli biszkopt upiecze się w przeddzień to przygotowanie takiego ciasta jest bardzo szybkie i przyjemne. Polecam!





Przepis na dużą formę o wymiarach około 25 cm x 39 cm


Potrzebujesz: 

biszkopt z 5 jaj LINK  (na mniejszą formę)
lub biszkopt z 8 jaj LINK
lub biszkopt kakaowy LINK
lub biszkopt owsiany LINK

brzoskwinie z syropu lub słodkie świeże
5-6 białek
250 ml cukru drobnego (szklanka)
1 łyzka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
aromat według uznania
szczypta soli


Poncz do biszkoptu

około 150 ml  przegotowanej chłodnej wody
sok z połowy cytryny
łyżeczka cukru (opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Zaczynam od nasączenia wystudzonego biszkoptu. Można użyć syropu z brzoskwiń, jeśli nie jest zbyt gęsty. Gęstym można smarować przekrojony porowaty płat, dlatego użyłam ponczu, według składników powyżej, by lepiej się wchłonął. 


Wykładam owoce niedbale osączone.


Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy dobrze ubite, dodaję partiami cukier - mniej więcej na 4-5 razy. Kiedy masa jednolita, błyszcząca, dodaję mąkę ziemniaczaną i aromat  -a jeśli jest to budyń aromat jest zbędny. Miksuję krótko tylko do połączenia i wykładam masę białkową na owoce.



 Łyżką robię szybko łatwe kleksy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z temperaturą 165 stopni C, grzałka góra-dół i piekę około 30 minut. 


Kiedy wierzch się przyrumieni, wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 30 minut w uchylonym  piekarniku. 

Jeśli chcecie uzyskać efekt bezowy na jedno białko trzeba dać około 75 ml cukru i zapiekać ciasto około godziny w 140 stopniach C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

26 komentarzy:

  1. bardzo lubię ciasta z brzoskwiniami, a to wygląda przepysznie, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak opisałam w poście nie jest pracochłonne. Polecam!

      Usuń
  2. Ale fajne ciacho. Zjadłabym teraz do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne ciacho. Zjadłabym teraz do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicje !!! Zjadłabym słuszną porcję !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Namawiam. Pyszne. Miłego weekendu Elu

      Usuń
  5. Wygląda pysznie... a ja mam akurat otwartą puszkę brzoskwiń w lodówce i zastanawiałam się, co z nimi zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz szybko włożyć do pucharka połamane biszkopty nasączone. Ułożyć brzoskwinie i dodać trochę bitej śmietany lub mascarpone

      Usuń
  6. Dzień dobry, a z ilu jaj zrobiła Pani ten konkretny biszkopt? Z 5 czy 8?
    Planuje skorzystać z tego przepisu w najbliższym czasie i chciałabym zrobić dokładnie tak jak Pani ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,ostatnio często korzystam z Pani przepisów. Chciałam i tym razem,ale niestety nie otwiera się link do biszkopta z 5 jaj. Wyswietla sie komunikat,ze szukana strona na tym blogu nie istnieje. Czy może Pani podać ten przepis i zamieścić info,gdzie go odszukać. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy i interesujący wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  12. interesujący wpis i godny obejrzenia blog!

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniały blok i fajne treści

    OdpowiedzUsuń
  15. inspirujące wpisy i fajne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.