wtorek, 15 marca 2016

Pierogi o smaku pizzy przepis na dwa farsze i sos

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym sposobem na dwa wyjątkowo pyszne farsze do pierogów. Tym przepisem postarałam się spełnić życzenia Widzów i Czytelników, którzy poszukują pomysłów na nadzienie do pierogów. Farsz jeden i drugi idealnie sprawdzi się do naleśników, chlebków pita, czy w innych wyrobach tego typu. Dodaję także przepis na błyskawiczny bardzo smaczny sos nie tylko do pierogów.




Składniki na około 50 pierogów (ciasto z 3 szklanek mąki -przepis na doskonałe elastyczne ciasto pierogowe LINK)

LINK do przygotowania farszów na filmie

Farsz o smaku pizzy ( pieczarkowy z serem) przepis





na pół kg pieczarek około 5-10 dag sera żółtego o łagodnym smaku
pół pora z  dolnej części lub nieduża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżka bułki tartej
przyprawy po szczypcie: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz świeżo mielony
łyżeczka cukru lub miodu dla lepszego smaku

Przygotowanie

Podsmażam chwilę pora pokrojonego na drobno. Dodaję zaraz rozdrobniony czosnek i zaraz po nim pieczarki. Mieszam i przyprawiam do smaku. Duszę 2-3 minuty i dodaję na koniec bułkę tartą. Mieszam i studzę. Po wystudzeniu ścieram ser do pieczarek. Mieszam.

Farsz z mięsem mielonym i kapustą (o smaku gołąbków)



1/4 średniej kapusty pekińskiej lub włoskiej czy zwykłej
10-20 dag mięsa mielonego
1 cebula 1-2 ząbki czosnku
przyprawy po szczypcie: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól
1 łyżeczka miodu lub cukru
2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu

Podsmażam mięso mielone na suchej patelni bez tłuszczu. Rozdrabniam grubsze kawałki mięsa i jak tylko zjaśnieją dodaję posiekaną cebulę i część przypraw. Zaraz, jak się cebula zeszkli, dodaję pokrojoną drobniej kapustę. Przyprawiam całość solą i cukrem. Duszę całość bez przykrycia często mieszając. Z kapustą pekińską będzie najszybciej, bo około 5-7 minut. Na koniec dodaję paprykę suszoną. Mieszam i zestawiam z ognia. Kiedy wystygnie dodaję 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu. Mieszam

Jeśli zostanie Ci trochę farszu, zapakuj go i wstaw do lodówki lub zamrażalnika na najbliższe dni. Możesz użyć farszu na przykład do pizzy, naleśników czy po prostu do nadziania zapiekanego pieczywa

Sos pomidorowy do pierogów, pizzy, naleśników, klusek  przepis (porcja na 4-6 osób)



3-4 łyżeczki z brzuszkiem gęstego przecieru pomidorowego dobrej jakości
1 ząbek czosnku drobniutko posiekany (suszony lub proszkowany nie daje, niestety dobrych efektów smakowych)
2 łyżki oliwy do smażenia lub łyżka masła klarowanego
około 1 szklanki wody lub więcej- tyle, by sos był odpowiedni na gęstość
1 łyżeczka suszonej bazylii  (w sezonie warto sięgać po świeże listki -6-8 listków)
po szczypcie: soli, papryki słodkiej i ostrej
około 1 łyżeczki miodu lub cukru

Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie

Podsmażam bardzo krótko czosnek na tłuszczu na minimalnym grzaniu i natychmiast dodaję przecier. przyprawy. Rozrzedzam całość wodą, porcjami. Sprawdzam smak - efekt powinien być delikatnie słodko-kwaśny. Doprowadzam do wrzenia i gotowe.

19 komentarzy:

  1. Super pierożki Weroniko, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na te pierogi jak gołąbki. Do tego drugiego ja pieczarki trę na grubych oczkach. Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja często do jędrnych pieczarek wykorzystuję kółko kratkę-spróbuj/ Dziekuję za miłą wizytę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Idealna połączenie :-) W weekend muszę wypróbować przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Pyszne danie. Dziekuję za wizytę /Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jakie świetne i niebanalne pomysły na nadzienie. Też mam kilka swoich ulubionych, ale muszę wypróbować te propozycje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Taki inny sposób ale bardzo trafne połączenie. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Pani Weroniko fajny sposub pani ma walkowanie ciasta na pierogi nie czeba szklanką wykrawac to mi sie podoba duzo łatwiejsze tą metodą dzsiaj tak robilam jak pani na filmiku. Dziękuję.Pozdrawiam Panią. Kamila

      Usuń
  5. Zaciekawił mnie smak, ponieważ zarówno gołąbki jak i pizze uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam! Pychota. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Pani Weroniko prosze mi napisac ile minut gotuje się pierogi mrożone z miesem domowej roboty bo zamrozilam surowe pierogi z gotowanym miesem nie wiem ile gotować pierogi robilam pierwszy raz .pozdrawiam panią

      Usuń
  6. Robiłam pierożki i sos,przepyszne,ciasto na pierogi genialne,polecam każdemu kto jeszcze nie robił.MAŁGOSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. To musi być być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłą wizytę! Polecam, bo to bardzo dobre pierogi. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Zaciekawił mnie ten przepis. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.