Strony

środa, 30 marca 2016

Ciasto makowe pychota z kremem budyniowym

Witam serdecznie. Dzisiaj podzielę się przepisem na makowy smakołyk, którym delektowaliśmy się w minione Święta. Wiem, że aktualnie macie dosyć słodyczy, ale zapisać przepis warto już teraz.




Na Święta Wielkanocne tradycyjnie robię roladę makową. Zachęcam! LINK - do przepisu na roladę





Składniki na ciasto makowe bez tłuszczu (biszkopt makowy)

125 ml maku suchego (pół szklanki o poj. 250 ml)
około 120 ml mleka lub wody
5 jaj
2/3 szklanki cukru drobnego
2/3 szklanki mąki tortowej pszennej (200 ml)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli
około 300 ml dżemu kwaskowego lub owoce z syropu
krem budyniowy LINK do przepisu
polewa czekoladowa LINK lub stopiona czekolada

Poncz: około 3.4 szklanki wody, 2-3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cukru

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Mak wsypuję do garnka. Zalewam mlekiem i gotuję całość około 2-3 minut. Cały czas mieszam. Gdy mak wypije cały płyn i jest dość suchy po wystudzeniu dodaję kilka łyżek wody lub mleka. Po gotowaniu mak zostawiam na około godzinę pod przykryciem, żeby bardziej zmiękł i wolno wystygł.

Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Kiedy jest sztywna posypuje ją łyżką cukru drobnego i jeszcze chwilę miksuję do jej utrwalenia.

Mak, żółtka, cukier miksuję chwilę i zaraz dodaję przez sito mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksuje do połączenia i dodaję w trzech rzutach pianę. Za każdym razem ostrożnie mieszam, ale jak najkrócej, by piana nie opadła znacznie. Ten biszkopt również dobrze wyjdzie bez proszku do pieczenia, o ile nie klapnie piana podczas mieszania. Wlewam ciasto do formy. Użyłam tutaj dużej tortownicy o średnicy 28 cm, bo taką miałam akurat pod ręką  i stąd wyszły mi tylko 2 płaty ciasta. Boków tortownicy nie smaruję a spód już tak lub wykładam tylko papierem do pieczenia. Piekłam biszkopt makowy 35 minut  w temp. 170 stopni C. na opcji grzałka góra-dół. Jeśli użyjecie mniejszej tortownicy, ciasto będzie wyższe, więc trzeba przedłużyć pieczenie o jakieś 5-10 minut-zresztą i tak najlepiej sprawdzić pod koniec patyczkiem, czy nie jest surowe.

Wystudzone ciasto dzielę na 2-3 płaty 

Nasączamy ostrożnie płaty ciasta, zwłaszcza jak wyjdą bardzo puszyste.

Smarujemy dolny płat dżemem lub układamy owoce. Potem porcja kremu budyniowego  kolejny płat. Ponownie krem... Przy dwóch płatach ciasta wystarczy porcja kremu z pół litra mleka i 250 g masła.





Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

22 komentarze:

  1. ciasto wygląda przepysznie! :) chętnie bym się skusiła, mimo, że po świętach mam już dość słodkości :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepłe odwiedziny! Namawiam. Ciasto nietrudne a smaku dużo i ładnie wygląda. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo fajne ciacho. Pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Marzeno polecam! Dziękuję za miłą wizytę!

      Usuń
  3. Pani Weroniko - czy można dodać gotowy suchy mak już zmielony ?? Tylko wtedy ile go dać, też 125 g ??
    Tort jest piękny !! Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie. Tak jak najbrdziej. Sama tez tak robię. szklanka maku wg ileważy.plto 140 g, czyli około 70 g w ziarnie lub zmielonego
    Pozdrawiam Pogodnej i Cieplutkiej Wiosny życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. Weronika ale wypasione, cudowne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to ciasto niesamowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W realu wyglądało lepiej. Mam słabość do makowców

      Usuń
  7. Weroniko wspaniałe ciasto, chętnie skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu jesli lubisz ciasta z makiem, bardzo polecam

      Usuń
  8. Takie ciasto chętnie bym skosztowała... Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Beatko. wcale nie jest trudne. Słonka życzę!

      Usuń
  9. Wspaniale, ciasta makowe to najlepsze ciasta z możliwych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i serdecznie witam w klubie fanów makowców! Uwielbiam je

      Usuń
  10. Jest boski! Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście.... Wyjątkowy smak!!!!! W Grudniu 2016 zrobiłam taki sam torcik na 31 urodziny córki, trochę mi wyrósł aż poza brzegi tortownicy (za małą wzięłam do wypieku), potem po wyjeciu lekko opadł z jednej strony. Myślałam ..... "no nie! na marne robota poszła! Do wyrzucenia!" ale! jak wystygł dał się świetnie pokroić, smak był zachęcajacy do dalszej pracy. Wyszły mi 3 blaty biszkoptowe z jednym łamańcem. Uratowałam i wyrownałam wszystko masą budyniową. Masa budyniowa? Rewelacja! i te czarne porzeczki na samym dnie. Poezja! Każdemu z domowników smakował "makowy trocik" wg ww. przepisu. I kazdy bral nie po jednym kawalku ale po 2 spore kawały. Pani Weroniko dziekuję za świetne przepisy. Jest pani insiracją dla moich rewolucji kuchennych.... :) Z mniejszym lub dobrym skutkiem, ale przepyszne dania wychodzą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią serdecznie i dziękuje za wspaniały komentarz. Bardzo się cieszę, że właśnie tak pojmowane są przepisy - kiedy cos pójdzie nie tak to przecież nie koniec świata tylko powód do szukania kolejnego sposobu, słowem własnego pomysłu. Życzę Pani przyjemności i satysfakcji z udanych posiłków. Zawsze mówię, że kuchnia jest sztuką dla każdego, tylko trzeba 5 deko chęci...
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  12. Ciekawe i interesujace wpisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.