czwartek, 25 lutego 2016

Zupa pieczarkowa pyszna w kilka minut przepis

Witam Kochani. Zupa pieczarkowa u nas należy do ulubionych, bo jest prosta, szybka i zawsze smaczna. Najbardziej lubię łączyć pieczarki z makaronem, najlepiej z razowym typu spaghetti, bo się tak nie rozmiękcza. Oczywiście makaron można ugotować osobno i każdy będzie dobry, tyle tylko, że dodatkowe gary i robota...



Długie grubsze nity łamię na krótkie odcinki i wrzucam na wrzątek. Tutaj dodałam jeszcze niewielką ilość drobno pokrojonych warzyw

Składniki na 3 porcje

4-5 sporych pieczarek
około  3/4 szklanki makaronu razowego spaghetti suchego połamanego
mała pietruszka, marchew, ciut selera
około 1,5 litra wody
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka z malutkim brzuszkiem mąki pszennej (przy makaronie typu świdry mąka jest przeważnie zbędna)
1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
trochę tłuszczu do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy i oregano

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Makaron dzielę na mniejsze kawałki i wrzucam do wrzącej wody.  Zaraz dodaję pokrojone dość drobno warzywa-taka naturalna jarzynka zamiast tej kupnej proszkowanej. Trochę przyprawiam solą, W tym samym czasie, na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaję pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję pieczarki posiekane w plastry. Chwilę podsmażam i przyprawiam szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i oregano. Mieszam i podsmażam chwilę. Zaraz dodaję rozdrobniony czosnek. Króciutko podsmażam i posypuję mąką, Mieszam całość i wlewam na patelnię 2-3 chochle wywaru z makaronu i warzyw. Mieszam dokładnie i wlewam do garnka z zupą. Śmietanę hartuję niewielką ilością wywaru poprzez energiczne wymieszanie i dodaję do zupy. Przyprawiam w razie potrzeby. Mniammm!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.