piątek, 11 grudnia 2015

Kluski z dziurką najlepsze do sosu przepis

Witajcie Kochani. Dzisiaj polecam  pyszne kluski z dziurką, w sam raz na zimowe dania. Zrobiłam podobnie jak typowe kluski śląskie, ale można je przygotować na przykład z ciasta kopytkowego (LINK) i też będzie pychota nie do opisania.


Kluski z pulpetami mięsnymi LINK do pulpetów

Potrzebujemy: 

ugotowane ziemniaki
1 jajo
2 łyżki oleju lub 2 łyżki roztopionego masła (z czego część oleju do wody, w której się będą gotować kluski)
mąka ziemniaczana w proporcji nie większej niż 1/3 objętości zmiażdżonych ziemniaków
sól do smaku

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Ziemniak gotuję do miękkości. Odcedzam na sicie, żeby porządnie odparowały. Jeśli przeciskam je przez praskę to robię to zaraz po ugotowaniu, bo łatwiej przechodzą przez dziurki praski- ja zmieliłam dobrze wystudzone ziemniaki w maszynce. Dodałam mąkę ziemniaczaną, jajko i olej.


Wyrabiam ciasto krótko na jednolitą masę. Formuję z kawałków ciasta cieńsze wałeczki i tnę na takie porcje, by powstały spore kluski na porządną porcję sosu.


Wrzucam kluski pojedynczo do garnka z dużą ilością wrzącej wody osolonej z niewielką ilością oleju (kiedy wrzucicie za dużo klusek, woda się znacznie ostudzi a chodzi o to, żeby jak najkrócej się gotowały i dość szybko wypłynęły na wierzch. Od wypłynięcia gotuję na małym grzaniu około minuty-jak tylko nieco się zwiększą (oby nie za bardzo spuchły, bo się rozciapciają i nie będą kształtne). wyjmuję dużym sitem, dzięki temu jednakowo się gotują i są ładne.
Podałam z pulpetami mięsnymi, które robi się błyskawicznie, bez buły tartej... Polecam przepis LINK


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

16 komentarzy:

  1. Witam Weroniko . Jeśli mogę , to zapytam , ile tych ziemniaków i czy polecasz jakąś odmianę ? Wspaniały blog i przepisy . Dziękuję Ci i serdecznie pozdrawiam . Dana .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widzisz w garnku uklep trochę więcej niż 2/3 ziemniaków a puste miejsce na równo z ziemniakami zapełnij mąką ziemniaczaną. Nie ważyłam ziemniaków ani mąki, jak to miałaś na mysli. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ja zawsze daję 1/4 mąki w stosunku do ziemniaków i bez jajka. Tak babcia nauczyła i tego się trzymam. :)) Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu przepisy babc są bardzo dobre, ale ja lubi,e coś od siebie dołożyć lub ująć. bo przeciez babcie i mamy dobrze sobie radziły, jak nie miały czegos, co było w przepisie

      Usuń
  3. Świetny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie jedzono to niebo w gębie !! Muszę się pochwalić:upiekłam makowiec z Twojego przepisu!
    Wyszedł wspaniale !! I dzięki temu chyba polubię pieczenie ciast !!!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę!!! Tak już jest, ze sukces buduje i zachęca! Bardzo dziękuję, ze się podzieliłaś opinią. Pozdrawiam Elu serdecznie

      Usuń
  5. Uwielbiam kluseczki z dziurką - mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko klasyka zawsze smakuje. Dziękuje! Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pani Weroniko! Podziwiam, podglądam, usiłuję naśladować... Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę pięknych i smacznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za miłą wizytę i z wzajemnością Radosnych i Pysznych Świąt życzę.

      Usuń
  7. Witam.
    Mam takie pytanko czy takie kluski można zrobić wcześniej i zamrozić? Jeśli tak to surowe czy ugotowane?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Nie polecam mrożenia surowych pyz -ja mrożę gotowane
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.