środa, 9 grudnia 2015

Karp tradycyjny najlepszy w lekkiej panierce

Witajcie kochani! W sklepach już Święta pełną parą. Kupiłam kilka karpi, by podzielić się moimi pomysłami na ich przygotowanie. W grudniu najłatwiej o tą smaczną rybę, więc czemu by nie spróbować już wcześniej...


Potrzebne będzie:

odmoczone i osuszone ręcznikiem papierowym porcje karpia
1 jajo
panierka - u mnie mieszanka bułki tartej i otrąb owsianych
niewielka szczypta majeranku i pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny do smaku
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Oprószam rybę solą, świeżo mielonym pieprzem i maleńką szczyptą ziół. Wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Mieszam składniki panierki. Można ją nieco posolić i dodać małą szczyptę ziół. Roztrzepuję jajko z maleńką szczyptą tych samych ziół, soli i pieprzu, na jednolity płyn.

Zanurzam kawałki ryby w jajku i obtaczam w panierce, strzepując nadmiar.

Podsmażam rybę na rumiano, krótko, na niewielkiej ilości tłuszczu. Tłuszcz wybierzcie sami-u mnie olej rzepakowy filtrowany na zimno - jak tradycja to tradycja. No i u nas bardzo go lubimy.

Wstawiam rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pod przykryciem z folii aluminiowej i piekę około 15 minut. Prosty sposób! Pyszny karp na ciepło i na zimno.
Bardzo polecam!
Smacznego!

Życzę Radosnych Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Bardzo Ci dziekuje za ten prosty przepis.Ja uwielbiam karpia i tylko ja go jem w domu ,a Twoj przepis ma malo tluszczu do smazenia,wiec jest super .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedys nie lubiłam karpia, bo uwierzyłam, że cuchnie mułem, ale to bzdura. Trzeba go pomoczyć w zimnej wodzie, choc i bez tego jest bardzo smaczny i pachnie. Dziekuję za wizytę. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oj... Juz mi pachnie świetami, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio polecam. Danie proste. U nas bardzo lubiane. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zapachniało świętami i ochoty nabrałam na takiego karpia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cała moja rodzina uwielbia karpia, teraz będę mogła nieco inaczej przygotować moje 10 kg ryby. Dziękuję za przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty przepis efekt super. Dziekuję Beatko za wizytę. Polecam!!! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. U nas jest zawsze, obowiązkowo, bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie karp jakiś wyjątkowo smaczny nie jest i ma rację bytu tylko we Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tez głównie na Wigilię, bo wcale nie tak łatwo w ciągu roku kupić dobrego.

      Usuń
  7. już mi się marzy taki karpik :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za odwiedziny a rybkę bardzo polecam/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.