Kapusta zasmażana z ziemniakami na szybko |
Składniki na 4-5 porcji
około 70 dag kapusty kiszonej
2 szklanki wody
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
3-4 grzybki suszone (opcjonalnie)
kawałeczek pokrojonej drobno wędzonki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka z brzuszkiem majeranku ( u mnie jeszcze trochę świeżych listków tymianku)
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki z brzuszkiem cukru
3-4 łyżki oleju do smażenia lub 2 łyżki masa klarowanego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do filmu z przepisem
Kapustę, jeśli bardzo kwaśna krótko przelewam na sicie zimną wodą. Osączam. Kapusta gotowa ma strasznie długie kawałki, bo siekają ją maszyny jak leci przez całość, dlatego ja ją siekam, by nie wkurzała przy posiłku. Wlewam do garnka z kapustą wodę i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy. Kiedy zaczyna się gotować trochę solę i słodzę, bo lubię słodko-kwaśne potrawy. Gotuję około 30-40 minut a raczej tyle czasu, by tylko zmiękła zachowując jednak jędrność.
Kiedy gotuje się kapusta podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaję posiekane grzyby i smażę około 2-3 minut.
Odcedzam kapustę, odlewając szklankę płynu (pyszny wywar - do natychmiastowego wypicia-leczy żołądek), którym też trochę podlewam grzybki z cebulą -jak wyparuje, dodaję do grzybków pokrojoną wędzonkę i czosnek posiekany z tymiankiem. Krótko podsmażam i zaraz dodaję kapustę. Mieszam i próbuję. w razie potrzeby koryguje smak. Mniam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo lubię wszelakie zasmażane kapusty, robię bardzo często i nigdy nie mam dość. :)
OdpowiedzUsuńu mnie tez na widok kapusty nikt nie grymasi. Ile się zrobi tyle zniknie
UsuńOstatnio mam smaka na takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Pychota. Dziekuję za odwiedziny
UsuńAleż ja lubię taką kapustkę, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńTeraz w chłodne dni szczególnie się przydaje
UsuńJednak kapusta teściowej nadal będzie the best ;)
OdpowiedzUsuńSama jestem teściową. Gratuluję Ci Twojej!!!
Usuń