Składniki na 8-10 porcji
2 kopiaste szklanki ugotowanej fasoli Jaś
1 nieduża cukinia
1 brokuł
Sos jogurtowo-majonezowy
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka z brzuszkiem chrzanu
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu lub cukier do smaku
sól do smaku
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Fasolę opłukuję na sicie. Zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Odcedzam wodę. Znowu ją opłukuję i zalewam świeżą wodą. Gotuję pod przykryciem do miękkości-przeważnie ponad godzinę-trzeba po prostu próbować, by nie była twarda ani by się nie rozgotowała.
Brokuł i cukinię gotuję razem 5-7 minut tak, zeby warzywa zmiękły, ale nie zmieniły koloru.
Mieszam dokładnie składniki sosu i polewam pokrojone w kostkę warzywa i całą fasolę. Mieszam i koryguję smak w razie potrzeby. Delicje!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Nigdy takiej nie jadłam, a brokuł i cukinia to moje ulubione warzywa, więc na pewno wypróbujemy podczas zbliżającego się weekendu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! To prosta i pycha sałatka-mogłabym zajadać codziennie. Pozdrawiam Beatko
UsuńMoje ulubione połączenie, ale dodaję do tego jeszcze grilowane kawałki kurczaka:-)
OdpowiedzUsuńWitaj Alicjo-ja chciałam jak najmniej składników a z mięskiem wiadomo, że jeszcze smaczniej, choć powiem, że fasola tutaj świetnie go zastępuje
UsuńBardzo lubię brokuły w sałatkach, same sałatki przeróżne z resztą też, więc chętnie wypróbuję i tę niezwykle dla mnie ciekawą wersję :)
OdpowiedzUsuńPolecam-prosta i bardzo smaczna - ja uwielbiam brokuły w każdej postaci
UsuńPyszne połączenie, tylko kilka składników, a taka pyszna sałatka :D
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam tę sałatkę i jest przepyszna. Polecam. Często korzystam z pani przepisów i sa super. Duzo zdrówka pani Weroniko
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie . Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do smaku. Dziekuję za sympatyczny komentarz i zyczenia. Pozdrawiam cieplutko
Usuń