środa, 18 listopada 2015

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym jak zrobić

Witajcie Kochani. Dzisiaj za oknem to gorsze oblicze jesieni-wieje i pada. Proponuję wzmocnić się i wypróbować sprawdzone, energetyczne danie. Jeśli nie lubicie połączenia z plackami to wystarczy ugotować trochę kaszy... Ach! Jak też pysznie z kopytkami! Mam dla Was przepis na smakowite mielone bez panierki z sosikiem. Przydałyby się jeszcze do tego pieczarki- niestety wyszły. U mnie mielone w wersji klopsików, ale kształt i wielkość nie ma większego znaczenia... Bardzo polecam!




Składniki do kotletów mielonych, klopików, pulpetów...

porcja na 5 osób

0,5 kg mięsa mielonego
1 łyżka z czubkiem kaszy manny
1 jajo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
zioła suszone- tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka (po szczypcie)
sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

do sosu: na jedną szklankę wody około 1 łyżki mąki pszennej, przyprawy ziołowe, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka sosu sojowego


Przygotowanie


LINK do filmu z przepisem


Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam. Formuję kotlety i wstawiam na 30 minut do lodówki, jak mam czas, a jak nie to smażę od razu na niewielkiej ilości tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Potem dodaję mąkę pszenną na wolny kawałek patelni. Mieszam przez chwilę z pulpetami na patelni i zaraz dodaję porcjami wodę lub rosół. Mieszam do zgęstnienia- w razie potrzeby dodaję wodę . Dla więcej niż 5 osób przyda się około 2 szklanek wody i 2 łyżki mąki. Można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale tą trzeba rozrobić w zimnej wodzie osobno. Przyprawiam sos, który powstanie ziołami, szczyptą soli i łyżeczką sosu sojowego. Do placków najłatwiej sprawdzi się płaski kotlet, jak hamburger, wygodny do jedzenia i szybki w przygotowaniu lub jeszcze prościej podsmażenie mielonego mięsa z dodatkami, jak do spaghetti.

Składniki na ciasto ziemniaczane


5 średnich ziemniaków
1 jajo
1 średnia cebula
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
2-3 szczypty soli
szczypta pieprzu czarnego lub chilli
szczypta cukru - w wersji tradycyjnej bez sosów

dodatkowo: olej do smażenia placków



Starte ziemniaki i cebulę kropię minimalną ilością soku z cytryny, żeby ciasto szybko nie ciemniało. Mieszam z mąkami, jajem i prostymi przyprawami. Smażę od razu, dłużej niż naleśniki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Osączam na bibule i na gorąco podaję z dodatkami lub bez. 
W tym przypadku formuję grubsze placki i smażę na mniejszym ogniu, żeby ciasto nie było surowe około 2 minut z każdej strony. Podaję z gorącym mielonym i sosem.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


16 komentarzy:

  1. Cześć Weroniko.Dawno u Ciebie nie pisałamkomentarzy co nie znaczy,że nie zaglądam.Nawet przed chwilką oglądałam na YT Twój filmik o aronii,dziękuję za wszystkie rady i pomysły.
    A placki wyglądają smakowicie i takie są bez wątpienia,jestem tego pewna na 100 %.
    Pozdrawiam cieplutko i buziaki przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Danusiu za ciepłe odwiedziny - wiem, że to nie jest łatwe wszystko poukładać, każdemu odpowiedzieć i jeszcze mieć czas na to, co najważniejsze-robienie tego co się lubi najbardziej i co innych może zainspirować. Placki oczywiście polecam. Pozdrawiam Cię cieplutko Wzajemnie buziaki ode mnie! Pa

      Usuń
  2. Pani Weroniko, te pieczarki to do sosu czy kotletów, mam ochotę wypróbować dziś ten przepis i mam w lodówce pieczarki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Joasiu- pieczarki do sosu- smak będzie jeszcze lepszy/ Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wizytę

      Usuń
  3. O Weronika a żeś zaszalała. Ja się jakoś nie mogę przekonać aby dodawać mąkę do ciasta na ziemniaki, choć moja mama dodaje do dziś. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czasami nie daję, jak robię solo do dżemu, czy ot tak, ale sok trzeba wtedy odlać-pryska na patelni na pół ściany- a tak mąka zwiąże i daje plackom pulchności i sporo smaku

      Usuń
  4. Fantastyczne ! Od samego patrzenia zgłodniałam !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu to proste danie. Wypróbuj! Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  5. Wypróbowałam przepis i jest cudny. Pani Weroniko, miałam jednak problem z sosem. Jeśli Pani ma wiedzę, to może dla nas uczących się kulinarnej sztuki, poda Pani przepisy na proste, naturalne sosy jasne lub ciemne. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtam Pani Joasiu i bardzo dziekuję za przetestowanie przepisu, tym bardziej, ze smakowało - co do sosów jest ich trochę na blogu w towarzystwie innych potraw. Na pewno w przyszłości podzielę się tym co potrafię. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. No i chyba jutro zrobię... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie skuś się Olimpio- raz nie zawsze/ Pozdrawiam

      Usuń
  7. Uwielbiam placki ziemniaczane! Dla oszczędzenia kalorii robię je w piekarniku, smakują i chrupią równie dobrze jak te smażone! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem o tym przekonana bo sama takie robię - mam sporo przepisów nie tylko z ziemniakami właśnie z piekarnika.

      Usuń
  8. Pani Weroniko poszperam na blogu i z pewnością coś znajdę. Pani przepisy są rewelacyjne, wcześniej wypróbowałam roladki drobiowe z pieczarkami i serem. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Pani Joasiu stronkę i mam nadzieję, że jeszcze wiele przepisów się sprawdzi, bo jak często powtarzam publikuje tylko te potrawy, wypieki, które wyszły mi naprawdę dobrze-bo i mnie coś nie wyjdzie czasami, ale tym się nie dzielę ani nie zniechęcam- taka jest kuchnia, jak życie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.