Składniki do kotletów mielonych, klopików, pulpetów...
porcja na 5 osób
0,5 kg mięsa mielonego
1 łyżka z czubkiem kaszy manny
1 jajo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
zioła suszone- tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka (po szczypcie)
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
do sosu: na jedną szklankę wody około 1 łyżki mąki pszennej, przyprawy ziołowe, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam. Formuję kotlety i wstawiam na 30 minut do lodówki, jak mam czas, a jak nie to smażę od razu na niewielkiej ilości tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Potem dodaję mąkę pszenną na wolny kawałek patelni. Mieszam przez chwilę z pulpetami na patelni i zaraz dodaję porcjami wodę lub rosół. Mieszam do zgęstnienia- w razie potrzeby dodaję wodę . Dla więcej niż 5 osób przyda się około 2 szklanek wody i 2 łyżki mąki. Można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale tą trzeba rozrobić w zimnej wodzie osobno. Przyprawiam sos, który powstanie ziołami, szczyptą soli i łyżeczką sosu sojowego. Do placków najłatwiej sprawdzi się płaski kotlet, jak hamburger, wygodny do jedzenia i szybki w przygotowaniu lub jeszcze prościej podsmażenie mielonego mięsa z dodatkami, jak do spaghetti.
Składniki na ciasto ziemniaczane
5 średnich ziemniaków
1 jajo
1 średnia cebula
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
2-3 szczypty soli
szczypta pieprzu czarnego lub chilli
szczypta cukru - w wersji tradycyjnej bez sosów
dodatkowo: olej do smażenia placków
Starte ziemniaki i cebulę kropię minimalną ilością soku z cytryny, żeby ciasto szybko nie ciemniało. Mieszam z mąkami, jajem i prostymi przyprawami. Smażę od razu, dłużej niż naleśniki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Osączam na bibule i na gorąco podaję z dodatkami lub bez.
W tym przypadku formuję grubsze placki i smażę na mniejszym ogniu, żeby ciasto nie było surowe około 2 minut z każdej strony. Podaję z gorącym mielonym i sosem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Cześć Weroniko.Dawno u Ciebie nie pisałamkomentarzy co nie znaczy,że nie zaglądam.Nawet przed chwilką oglądałam na YT Twój filmik o aronii,dziękuję za wszystkie rady i pomysły.
OdpowiedzUsuńA placki wyglądają smakowicie i takie są bez wątpienia,jestem tego pewna na 100 %.
Pozdrawiam cieplutko i buziaki przesyłam :)
Dziękuję Danusiu za ciepłe odwiedziny - wiem, że to nie jest łatwe wszystko poukładać, każdemu odpowiedzieć i jeszcze mieć czas na to, co najważniejsze-robienie tego co się lubi najbardziej i co innych może zainspirować. Placki oczywiście polecam. Pozdrawiam Cię cieplutko Wzajemnie buziaki ode mnie! Pa
UsuńPani Weroniko, te pieczarki to do sosu czy kotletów, mam ochotę wypróbować dziś ten przepis i mam w lodówce pieczarki:-)
OdpowiedzUsuńWitam Pani Joasiu- pieczarki do sosu- smak będzie jeszcze lepszy/ Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wizytę
UsuńO Weronika a żeś zaszalała. Ja się jakoś nie mogę przekonać aby dodawać mąkę do ciasta na ziemniaki, choć moja mama dodaje do dziś. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńteż czasami nie daję, jak robię solo do dżemu, czy ot tak, ale sok trzeba wtedy odlać-pryska na patelni na pół ściany- a tak mąka zwiąże i daje plackom pulchności i sporo smaku
UsuńFantastyczne ! Od samego patrzenia zgłodniałam !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Elu to proste danie. Wypróbuj! Pozdrawiam cieplutko
UsuńWypróbowałam przepis i jest cudny. Pani Weroniko, miałam jednak problem z sosem. Jeśli Pani ma wiedzę, to może dla nas uczących się kulinarnej sztuki, poda Pani przepisy na proste, naturalne sosy jasne lub ciemne. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńWtam Pani Joasiu i bardzo dziekuję za przetestowanie przepisu, tym bardziej, ze smakowało - co do sosów jest ich trochę na blogu w towarzystwie innych potraw. Na pewno w przyszłości podzielę się tym co potrafię. Pozdrawiam serdecznie
UsuńNo i chyba jutro zrobię... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA pewnie skuś się Olimpio- raz nie zawsze/ Pozdrawiam
UsuńUwielbiam placki ziemniaczane! Dla oszczędzenia kalorii robię je w piekarniku, smakują i chrupią równie dobrze jak te smażone! :)
OdpowiedzUsuńJestem o tym przekonana bo sama takie robię - mam sporo przepisów nie tylko z ziemniakami właśnie z piekarnika.
UsuńPani Weroniko poszperam na blogu i z pewnością coś znajdę. Pani przepisy są rewelacyjne, wcześniej wypróbowałam roladki drobiowe z pieczarkami i serem. Pychota.
OdpowiedzUsuńPolecam Pani Joasiu stronkę i mam nadzieję, że jeszcze wiele przepisów się sprawdzi, bo jak często powtarzam publikuje tylko te potrawy, wypieki, które wyszły mi naprawdę dobrze-bo i mnie coś nie wyjdzie czasami, ale tym się nie dzielę ani nie zniechęcam- taka jest kuchnia, jak życie. Pozdrawiam serdecznie
Usuń