Składniki na około 5 słoików o pojemności 0,5 litra
około 7 kg jabłek
szklanka cukru lub ilość według uznania
4-5 sztuk goździków
łyżeczka czubata cynamonu
trochę wody, jeśli jabłka mają mało wyciekającego soku
Przygotowanie
Umyte jabłka bez skórek i gniazd ścieram na tarce i wstawiam do garnka, który najlepiej sprawdza się do smażenia, ale i tak zasada jest taka, że trzeba często mieszać, jeśli chcemy mieć gęstą masę, która po włożeniu do słoika, nie wypadnie, gdy go odwrócimy do góry dnem. Jabłka dodałam na dwa razy. Kiedy się zagotowały i zeszkliły dodałam cukier. Jabłka dość szybko się smażą, zwłaszcza starte, dlatego częste mieszanie nie jest problemem. W trakcie dodaję rozdrobnione gożdziki - niewielką ilość, żeby podbić smak owoców a na koniec cynamon. Ten ostatni składnik nie koniecznie do użycia, bo nie każdy go lubi a i zdążymy go dodać przed samym użyciem. Wkładam gorąco masę do wyparzonych słoików. Zdejmuję z gwintu ręcznikiem papierowym zanieczyszczenia z dżemu i dobrze zakręcam, Pasteryzuję jabłka w słoikach około 30 minut w temperaturze poniżej wrzenia, czyli tak, żeby woda nie bulgotała. Dobrze wklęśnięte zakrętki to dowód na szczelne zamknięcie.
Polecam!
Życzę bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika
Idealne na zimę :) I bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. Bardzo polecam!
UsuńRobię podobnie i również polecam :)
OdpowiedzUsuńJa jabłek w sumie nie zaprawiam, bo właściwie są ciągle dostępne i można zrobić na świeżo, a w słoiczkach ciemnieją.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, z jabłkami jak z truskawkami, ale ja lubię mieć kilka słoików pod ręką, do deserów lub ciasta
UsuńMało masz czytelników?
OdpowiedzUsuńDodaj swojego bloga do katalogu na http://progrupa.webd.pl
Lub poczytaj jak skutecznie blogować.
W ogrodzie mnóstwo jabłek więc już wiem jak je wykorzystam:) Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mozna zrobic taka mase bez cukru? Boje sie ze nie beda sie trzymac. W koncu cukier konserwuje. Pozdrawiam wierny czytelnik
OdpowiedzUsuń