Strony

środa, 2 września 2015

Ćwikła w słoikach łatwy przepis

Ćwikłę uwielbiam na wiele sposobów!. Przystawka znakomita i bardzo prosta do przygotowania. Z nią da się zjeść nawet mniej smaczną wędlinę czy mięso, które to dzięki błonnikowi zdecydowanie łatwiej i szybciej się trawią. Bardzo polecam!


Składniki


około 3 kg ugotowanych i startych na miałko buraków
400-500 g chrzanu ze słoika (ilość według smaku na ostrość-dałam 400)
3-5 łyżek octu owocowego lub soku z cytryny
około 4-5 łyżeczek cukru (więcej, jeśli buraki mało słodkie)
3-4 łyżki oleju
około 2 łyżeczek soli z małym brzuszkiem
po łyżeczce płaskiej pieprzu ziołowego i zmiażdżonego kminku

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Jeśli ćwikłę robię na najbliższe dwa tygodnie, doprawiam masę z buraków na zimno i wkładam do czystych wcześniej wyparzonych słoików. Wstawiam do chłodnego ciemnego pomieszczenia lub przechowuję w lodówce.
Jeśli chcę mieć spory zapas na 2-3 następne miesiące, podgrzewam masę, ale nie gotuję, żeby na gorąco włożyć ją do słoików. W miarę możliwości ubijam masę w słoikach, dobrze zakręcam i pasteryzuję w szumiącej wodzie w temperaturze około 90 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie zestawiam z ognia i wyjmuję jak całość ostygnie. Wstawiam w chłodne i ciemne miejsce poniżej 15 stopni C.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam serdecznie Weronika

6 komentarzy:

  1. Ćwikła zawsze znajdą zastosowanie w kuchni :) Moja mama zawsze dodaje świeży chrzan i też są dobre ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że, ze świeżym super, ale daję go mniej niż w tym przepisie, bo pali -oj pali... Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dzięki za przepis, uwielbiam ćwikłę !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo. Mogę codziennie zajadać... Pozdrawiam

      Usuń
  3. Brzmi bardzo apetycznie, będę musiał spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.