wtorek, 14 lipca 2015

Sernik z arbuzem idealne ciasto na lato

Witam serdecznie amatorów arbuza, który to choć bardzo lubiany i popularny rzadko jest wykorzystywany do ciast a szkoda, bo kiedy nieco podkręci się jego mdły smak jest pyszny i orzeźwiający, zwłaszcza latem w upalne popołudnia.





Arbuziak

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm


około 4 szklanek (litr) pokrojonego arbuza w kostkę bez pestek
spód kruchy lub biszkoptowy (polecam przepis na biszkopt ciemny z 3 jaj) lub spód ubity z ciastek i masła
około 0,5 kg serka mascarpone lub sera kremowego z wiaderka niesłodzonego
2,5 torebki galaretki cytrynowej
około 0,5 torebki galaretki czerwonej np: truskawkowej
około szklanki gorącej wody zaraz po zagotowaniu
1/4 szklanki mocnego naparu z kawy lub poncz, jaki lubicie

Przygotowanie arbuziaka


Przepis na filmie KLIK

Wystudzony biszkopt nasączam naparem z kawy (napar można podkręcić rumem)

Jeśli forma blaszana obkładam folią spożywczą boki tortownicy, żeby szczególnie mokre masy -serowa i arbuzowa nie stykały się z brzegami blachy.

Rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody 1,5 opakowania galaretki cytrynowej. Mieszam dosyć często. Dla ułatwienia wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą, żeby galaretka szybciej się rozpuściła. 
Do dość ciepłej jednolitej galaretki dodaję 4-5 sporych łyżeczek masy serowej, której nie słodzę, bo galaretki są już nadto słodkie. Mieszam sprawnie, szybko na papkę i dodaję do całości masy serowej. Miksuję natychmiast całość do jednolitej konsystencji. Po chwili, kiedy masa serowa nieco zgęstnieje, przelewam ją na biszkopt i wstawiam do lodówki na około 30 minut.

Rozklejam pozostałe galaretki w połowie szklanki gorącej wody lub soku z arbuza - jedną cytrynową i pół truskawkowej. Mieszam dokładnie. Wstawiam szklankę do rondelka z gorącą wodą. Kiedy jest jednolita, dodaję do dwóch szklanek pokrojonego arbuza. Mieszam całość. Dodaję do galaretki zmiksowany pozostały arbuz (około szklanki musu). Ponownie dokładnie mieszam. Galaretka sprawia, że arbuziak jest bardziej wyrazisty i zdecydowanie lepiej smakuje. Galaretkę arbuzową można wstawić na chwilę do lodówki lub bardzo zimnej wody, żeby szybciej żelowała. Gęstniejącą masę wykładam łyżką, zwłaszcza na początku, żeby nie porujnować masy serowej. Wstawiam arbuziaka do lodówki na kilka godzin. Wyjmuję delikatnie folię spożywczą z brzegów tortownicy. Uwalniam z formy ciasto, które zaraz zniknie w brzuszkach łakomczuchów. Bardzo polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Nie pomyślałam nawet o takim wykorzystaniu arbuza - bardzo mi się ten przepis podoba!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolorki :)
    Ja jakoś arbuza najbardziej jednak lubię na surowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko bardzo polecam! Arbuz tu też jest surowy, wygodny bez pestek

      Usuń
  3. Dzieki Weroniko za przepis ,arbuza uwielbiam moge go jesc non stop.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na gorące dni. Dziekuję za miłą wizytę.Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...