Składniki na 2-3 porcje
3 szklanki dojrzałych truskawek
2 łyżki cukru lub miodu
około 200-300 g makaronu pszennego lub ryżowego
3 łyżki jogurtu lub świeżej śmietany
Przygotowanie
Makaron gotuję kilka minut tak, żeby nie był twardy, ale bardziej miękki od typowego al dente. Trzeba próbować. Ryżowy oprócz nitek gotuje się podobnie. Makaron warto wybrać pokręcony lub rurki, świdry, muszle, żeby zatrzymywał sporo sosu. Truskawki umyte i osączone wrzucam do rondla. Dodaję cukier. Podgrzewam do zagotowania i mieszam. Gotuję bardzo krótko, żeby nie straciły koloru, około minuty. Odcedzam kluski bez opłukiwania. Polewam makaron porcją truskawkowego sosu i robię kleks ze śmietany. Bomba smaku!!! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ja zawsze jem truskawki z ryżem, ale z makaronem też mogą fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńFajnie to mało! Fantastycznie! POLECAM w łaśnie z makaronem ryżowym
UsuńW tym roku urodzaj na truskawki !! Dzięki że mi przypomniałaś ten przepis !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
uwielbiam pierogi, ale nie zawsze czas pozwoli, dlatego tak lubie ten prosty przepis. Pzodrawiam Elu
UsuńMakaron....u mnie też dziś makaron :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za wizytę Elu/Pozdrawiam
Usuńświetny pomysł na super danie !
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziekuję za odwiedziny
UsuńSuper patent na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie proste i pyszne danie. Dziękuję
UsuńA do tego jeszcze zupa z wiśni :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł - dotąd na piątkowe obiady robiłam makaron z serem i cukrem - teraz na sezon truskawkowy przestawimy się na to :)
Polecam! Dziekuję za wizytę. Serdecznie zapraszam ponownie
Usuń