środa, 27 maja 2015

Ciasto z masą truskawkową, bitą śmietaną na puszystym biszkopcie

Witam kochani. Sezon truskawkowy wybuchnie lada moment. Do ciast polecam dojrzałe słodziutkie owoce i mój przepis na rozpływające się w ustach ciasto. Przygotowanie nietrudne i niepracochłonne a efekt super, jak na zdjęciu. Dla zapracowanych wersja z gotowymi ciastkami skróci go jeszcze o godzinę. Bardzo polecam!

Składniki


biszkopt z 3 jaj lub 150 g biszkoptów

Masa truskawkowa 

2 płaskie szklanki dojrzałych ciemno-truskawkowych owoców (500 ml)-około 1,5 szklanki masy po zmiksowaniu
200 ml jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
0,5 szklanki kompotu z truskawek

Kremówka

250 ml śmietany kremówki 30% 
3-4 łyżeczki cukru pudru 

Poncz do biszkoptu

1/4 lub 1/3 szklanki wody zimnej przegotowanej
łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka cukru

Potrzebne będą:

Tortownica rozmiar 24-25 cm, folia spożywcza do obłożenia boków, jeśli forma blaszana, 



Przygotowanie

Nasączam biszkopt i obkładam od wewnątrz boki tortownicy, żeby zabezpieczyć masę truskawkową i kremową prze stykaniem się z blachą.

Rozklejam dwie galaretki w połowie szklanki kompotu z truskawek. Najlepiej zalać je zimnym kompotem. Poczekać chwilę aż galaretki spuchną i wstawić naczynie do drugiego większego naczynia z gorącą wodą, żeby galaretki się idealnie rozkleiły i mieszamy co jakiś czas.



Rozdrabniam truskawki blenderem. Dolewam jogurt i dodaję rozklejoną ciepłą galaretkę. Miksuję dokładnie 1-2 minuty. W krótkim czasie masa szybko gęstnieje. W razie potrzeby można wstawic naczynie do zimnej wody lub lodówki. Gęstniejącą masę truskawkową wlewam na ciasto i wstawiam do lodówki na kilka, kilkanaście minut.



Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę na krem i dodaję cukier puder na smak. Chwilę miksuję i wykładam kremówkę na masę truskawkową. Zrobiłam prostą i szybką dekorację z plastrów truskawek i niewielkiej ilości startej czekolady. Wstawiam do lodówki na godzinę, dwie... Wyciągam ostrożnie folię i zdejmuję obręcz z tortownicy. Niebo na podniebieniu!

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika


15 komentarzy:

  1. Trafiłaś w mój gust. Uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też każdy woli wilgotne. Dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Weronika ten biszkopt naprawdę puszysty, a całość wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Puszysty biszkopt, galaretka i krem no po prostu bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadchodzi weekend, więc już wiem, co zrobię na deser!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz mnóstwo świetnych przepisów: niektóre już wypróbowałam. Chciałam dotrzeć do wszystkich, ale nie działa w pełni twoja wyszukiwarka, ta na górze. Klikam na niektóre nazwy (np. naleśniki) i pojawia się plansza z napisem "bad request". Może dałoby się coś z tym zrobić? Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info. Faktycznie muszę coś z tym zrobić. /jest jeszcze standardowa wyszukiwarka po prawej stronie. Wzajemnie przyjemnego pysznego weekendu życzę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Witaj Weronika, przepis jak zwykle bardzo smaczny. Chciałabym go wypróbować, ale nie wiem czy potrzebny jest jogurt. W przepisie jest jako składnik masy truskawkowej, ale w przygotowaniu już nie mogłam go znaleźć. Jeśli to nie kłopot, to daj znać. Dziękuję i pozdrawiam. Lida

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lido masz rację, bo przeoczyłam jogurt przy dodaniu go do masy truskawkowej , ale zawsze można sprzwdzić etapy przygotowania na filmie. /zaraz uzupełnie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Bardzo dziękuje Weroniko za szybką odpowiedź. Od dawna goszczę u Ciebie i nie zawszę oglądam film bo już wiem, że nawet tylko czytając Twoje przepisy zawsze wychodzą przepyszne. Jestem już doświadczoną i kochającą gotowanie osobą więc wystarczy mi sygnał i wiem o co chodzi. Jest bardzo wiele blogów, ale Twój najbardziej przypadł mi do gustu, jest dla mnie wielką inspiracją. Bardzo Ci dziękuję za to, że jesteś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Kazdy przepis, który zrobię musi przypaśc mi do gustu. Jesli tak nie jest nie publikuję. Nagrodą wspaniałą jest, jak moim gościom na blogu i YT moje pomysły sie spodobają. Bardzo dziękuję za każdą wizytę. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Robiłam to ciasto już 2 razy. Pyszne... polecam wszystkim truskawożercom...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię Pani przepisy;0

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.