Ryba bez panierki |
Składniki na 2-3 osoby
cała ryba lub filet
płaska łyżeczka mieszanki ziołowej - szczypta majeranku, tymianku lub zioła prowansalskie, szczypta pieprzu ziołowego, szczypta papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Przepis na filmie LINK
Odmrożoną rybę lub fileta oczyszczam, myję i osączam z nadmiaru wody. Dodatkowo papierowym ręcznikiem zbieram ewentualny nadmiar wody. Dzięki temu ryba nie pryska na patelni i ładnie się rumieni.
Odmrożoną rybę lub fileta oczyszczam, myję i osączam z nadmiaru wody. Dodatkowo papierowym ręcznikiem zbieram ewentualny nadmiar wody. Dzięki temu ryba nie pryska na patelni i ładnie się rumieni.
Kroję filet na porcje. Oprószam solą, pieprzem i ziołami. Odstawiam na 30 minut.
Smażę na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano około 2 minut z każdej strony. Jeśli ryba dosyć gruba, tak jak u mnie, dopiekam ją jeszcze w piekarniku pod przykryciem lub bez przez około 10-15 minut (180-185 stopni C), żeby mięso nie było surowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pychotka, bardzo lubię takie rybki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję za odwiedziny
UsuńFajny przepis :) Zapraszam do mnie http://tajneprzezpoufne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziekuję za odwiedziny i zaproszenie. Pojawię się na pewno
UsuńWspaniała rybka, na piątek jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, bardzo polecam. Dziękuje Jolu
UsuńPysznie Weroniko!!! :)
OdpowiedzUsuńSuper zdrowy przepis, na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWłaśnie jest to mój ulubiony i jedyny przepis na przyrządzenie pysznej rybki, ponieważ podobnie jak i Ty już od bardzo dawna nie jadam ryby w panierce;)
OdpowiedzUsuńI tak trzymaj. Smak jest super. Jak ryba tłusta to i na suchej patelni dojdzie/ Pozdrawiam.Dziekuję za odwiedziny
UsuńProsty przepis na pyszne danie :-) Fajne , grube fileciki Ci się trafiły i wyglądają mega apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny/ Pozdrawiam serdecznie
UsuńJak ta rybka z dodatkami wygląda apetycznie ! Czy ja dobrze widzę moją ulubioną kaszę jaglaną...?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Tak to także moja ulubiona kasza jaglana. Dziękuję Elu za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie
UsuńMoim zdaniem rybę bez panierki można przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na patelni z niewielką ilością oleju - skórka wtedy fajnie się przypiecze, nadając rybie wyjątkowego smaku. Jeśli lubisz łososia, zerknij na stronę https://mowisalmon.pl/, na której można znaleźć wiele ciekawych przepisów na tą rybę...
OdpowiedzUsuńOj robię się głodny jak na to patrze
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń