piątek, 20 marca 2015

Biszkopt z jabłkami łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam przepis na łatwy biszkopt, ubijany z całych jaj. Najważniejszy moment przy przygotowaniu tego delikatnego puszystego ciasta, które nie potrzebuje proszku do pieczenia to ostrożne dodawanie przesianej mąki i mieszanie jej dużą łyżką bez udziału robota w możliwie jak najkrótszym czasie tylko do połączenia.


Składniki

5 jaj
szklanka mąki pszennej tortowej z brzuszkiem (około 150 g lub 270 ml)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około 70 ml)
3/4 szklanki cukru pudru lub nieco mniej cukru drobnego
płaska łyżka cukru wanilinowego 
otarta skórka i sok z połowy cytryny
szczypta soli


Dodatkowo: 

1 łyżka mąki pszennej do posypania surowego ciasta przed ułożeniem plastrów jabłek
2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry - u mnie niektóre były zbyt grube i mimo posypania wierzchu ciasta mąką i tak spadły na dno.

Przygotowanie biszkoptu


Przepis na FILMIE

Jabłka umyte i obrane ze skóry dzielę na plastry. Lepiej niech będą cieńsze od moich na zdjęciu. 

Mieszam dokładnie obie mąki. 

Do jaj o temperaturze pokojowej dodaję cukier i cukier wanilinowy, szczyptę soli. Miksuję. Kiedy masa się zwiększy przynajmniej dwa razy dodaję otarta skórkę z cytryny i wyciskam  z niej sok. Miksuję około pół minuty na pulchną jajeczną masę. 

A teraz najważniejszy etap przy robieniu ciasta biszkoptowego: Odstawiam robot i dodaję partiami przesiane mąki. Mieszam przy tym dużą łyżką - ostrożnie, ale jak najkrócej, tylko do połączenia. Przelewam biszkopt do tortownicy ( u mnie średnica formy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód a boków formy nie smaruję, żeby ciasto po upieczeniu było równe na powierzchni). 
Posypuję ciasto mąką i układam jabłka (u mnie i tak grube kawałki jabłek spadły na dno, dlatego sprawdzą się lepiej cieńsze plastry, ale jest to idealne ciasto do lekkich owoców - na przykład latem do borówek).

Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 40 minut i nie do suchego patyczka a do takiego, który nie ma śladów surowego ciasta a mokry może być, bo przecież są w nim wilgotne jabłka.

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Czegoś takiego szukałam! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuje za głos i 3-manie kciuków!
    ten biszkopt zapowiada się fenomenalnie i faktycznie jest łatwy :-), już wiem co upiekę w niedziele
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj jest tyle gotowych ciuszków i wielu z nas wyrzuca łatwo, zamieniając stare na nowe. Twój blog i pomysły pokazują, ze niepotrzebnie. Powodzenia/ Pozdrawiam

      Usuń
  3. już czuję ten zapach!!! uwielbiam aromat pieczonych jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wrzuciłam ich trochę za dużo, ale biszkopt i tak jakos je udżwignął. Polecam jednak mniej...

      Usuń
  4. Cudownie puchaty, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba tylko trochę pomiksować na puch i ostrożnie dodać mąkę. Polecam

      Usuń
  5. Witam serdecznie, biszkopt wygląda wspaniale. Jak koleżanka wyżej wspomniała "uwielbiam zapach pieczonych jabłek", niemniej jednak pojawia się moje pytanie, czy próbowała Pani robić ten przepis z innymi owocami. Ja osobiście do biszkoptu trochę gęstego jogurtu dodaję wówczas jest taki delikatniejszy w smaku, jak to moja żona uznaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Świetnie z biszkoptem sprawdzą się borówki, maliny, jezyny - owoce lekkie. Generalnie biszkopty to ciasta z jaj cukru i niewielkiej ilości mąki, ale jesli tylko smak odpowiada z jogurtem to pewnie, że warto zrobić po swojemu.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Czy można zrobić ten biszkopt z owocami mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi nie wyrósł mimo że mam doświadczenie w pieczeniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.