Składniki
5 jaj
szklanka mąki pszennej tortowej z brzuszkiem (około 150 g lub 270 ml)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około 70 ml)
3/4 szklanki cukru pudru lub nieco mniej cukru drobnego
płaska łyżka cukru wanilinowego
otarta skórka i sok z połowy cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej do posypania surowego ciasta przed ułożeniem plastrów jabłek
2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry - u mnie niektóre były zbyt grube i mimo posypania wierzchu ciasta mąką i tak spadły na dno.
Przygotowanie biszkoptu
Przepis na FILMIE
Jabłka umyte i obrane ze skóry dzielę na plastry. Lepiej niech będą cieńsze od moich na zdjęciu.
Mieszam dokładnie obie mąki.
Do jaj o temperaturze pokojowej dodaję cukier i cukier wanilinowy, szczyptę soli. Miksuję. Kiedy masa się zwiększy przynajmniej dwa razy dodaję otarta skórkę z cytryny i wyciskam z niej sok. Miksuję około pół minuty na pulchną jajeczną masę.
A teraz najważniejszy etap przy robieniu ciasta biszkoptowego: Odstawiam robot i dodaję partiami przesiane mąki. Mieszam przy tym dużą łyżką - ostrożnie, ale jak najkrócej, tylko do połączenia. Przelewam biszkopt do tortownicy ( u mnie średnica formy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód a boków formy nie smaruję, żeby ciasto po upieczeniu było równe na powierzchni).
Posypuję ciasto mąką i układam jabłka (u mnie i tak grube kawałki jabłek spadły na dno, dlatego sprawdzą się lepiej cieńsze plastry, ale jest to idealne ciasto do lekkich owoców - na przykład latem do borówek).
Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 40 minut i nie do suchego patyczka a do takiego, który nie ma śladów surowego ciasta a mokry może być, bo przecież są w nim wilgotne jabłka.
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Czegoś takiego szukałam! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Polecam!!!
Usuńbardzo dziękuje za głos i 3-manie kciuków!
OdpowiedzUsuńten biszkopt zapowiada się fenomenalnie i faktycznie jest łatwy :-), już wiem co upiekę w niedziele
pozdrawiam
Dzisiaj jest tyle gotowych ciuszków i wielu z nas wyrzuca łatwo, zamieniając stare na nowe. Twój blog i pomysły pokazują, ze niepotrzebnie. Powodzenia/ Pozdrawiam
Usuńjuż czuję ten zapach!!! uwielbiam aromat pieczonych jabłek :)
OdpowiedzUsuńwrzuciłam ich trochę za dużo, ale biszkopt i tak jakos je udżwignął. Polecam jednak mniej...
UsuńCudownie puchaty, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńTrzeba tylko trochę pomiksować na puch i ostrożnie dodać mąkę. Polecam
UsuńWitam serdecznie, biszkopt wygląda wspaniale. Jak koleżanka wyżej wspomniała "uwielbiam zapach pieczonych jabłek", niemniej jednak pojawia się moje pytanie, czy próbowała Pani robić ten przepis z innymi owocami. Ja osobiście do biszkoptu trochę gęstego jogurtu dodaję wówczas jest taki delikatniejszy w smaku, jak to moja żona uznaje
OdpowiedzUsuńWitam. Świetnie z biszkoptem sprawdzą się borówki, maliny, jezyny - owoce lekkie. Generalnie biszkopty to ciasta z jaj cukru i niewielkiej ilości mąki, ale jesli tylko smak odpowiada z jogurtem to pewnie, że warto zrobić po swojemu.
UsuńPozdrawiam
Czy można zrobić ten biszkopt z owocami mrożonych?
OdpowiedzUsuńMi nie wyrósł mimo że mam doświadczenie w pieczeniu
OdpowiedzUsuń