Składniki na około 2,5 litra zupy
1 opakowanie mrożonki warzywnej
1 por
5-6 łyżek płatków owsianych
szczypta ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka masła klarowanego lub łyżka oleju
trochę suszonej natki z pietruszki (w sezonie najlepsza świeża zielenina)
Przygotowanie
Warzywa z mrożonki zalewam zimną wodą i zaczynam gotowanie (całkowity czas około 5 minut)
Podsmażam krótko pokrojonego w półplasterki pora. Solę szczyptą, żeby się nie przypalał. Mieszam i zaraz dodaję rozdrobniony czosnek i szczyptę ziół. Kilka sekund jeszcze podgrzewam i dodaję do gotujących się warzyw.
W połowie gotowania dodaję płatki owsiane (dobrze je wcześniej przelać pod bieżącą wodą dla czystości i zmiękczenia).
Przyprawiam solą, kurkumą, szczyptą chilli
Dodatek śmietany lub jogurtu jest opcjonalny - zupa smakuje bardzo dobrze bez zabielania. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane uniwersalne do wielu zup - do krupniku, ogórkowej, pomidorowej...
Usuńjarzynowa i płatki owsiane ? interesujący pomysł:) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre zestawienie/PolecamPozdrawiam
UsuńLubię jarzynową ale w formie kremu, przerażają mnie i to od dziecka warzywa w dużych ilościach. :)
OdpowiedzUsuńa ja lubie zupy i w kremie i tradycyjnie - bez nich obiad to nuda
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie znałam, musiało być dobre :)
OdpowiedzUsuńOd lat dodaję płatki do zup. Są pyszne/ Polecam Jolu
UsuńPłatki w zupie? Nie wpadłabym na taki pomysł. Na pewno wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, w jakiej chcesz zupie: na przykład w ogórkowej, pomidorowej, oprócz rosołu, choć by nie wyglądał, jak rosół, ale smakował by na pewno
Usuń