Strony

czwartek, 19 lutego 2015

Ryba z frytkami zdrowsza wersja

Witam serdecznie. Dzisiaj proponuję sprawdzony w smaku zestaw morszczuk z zapiekanymi warzywami. Dodatkowo gotuję jeszcze na 4 osoby około 160 g ryżu. Danie jest wyśmienite i dosyć szybkie do przygotowania.


Składniki





około 80 dag ryby (u mnie morszczuk tuszka)
1 duży seler
2-3 marchewki
2 pietruszki
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka suszonej pietruszki
płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
kilka łyżek oleju
1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie


Umyte warzywa kroje na kształt frytek. Zalewam wrzątkiem i blanszuję (w delikatnie gotującej się wodzie) przez około 3 minuty (warzywa z lata na pewno zmiękną w minutę). Właściwie jarzyny nie mogą być miękkie, ale takie na ząb al dente- czyli półtwarde.

Rybę obieram z łusek, trzymając tuszkę pod wodą i przesuwam obieraczką do łusek w kierunku od ogona ku górze. Dzięki temu łuski nie będą rozpryskiwać się dookoła. Możecie oczywiście kupić filet, ale spróbujcie od czasu do czasu skosztować, jak najmniej przetworzonej ryby - jej mięso jest bardziej zwarte i smaczne, o ile ryba nie jest stara.

Oczyszczoną i osączoną rybę kroję w niegrube kawałki, by nie przedłużać czasu smażenia a uzyskać dość szybko dopieczone białe mięso z chrupiącą rumianą skórką. Przyprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością rozkruszonych ziół prowansalskich. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie odcedzam warzywa a bulion przelewam do słoika. Dobrze zakręcam. Przyda się na jutro na przykład do sosu Odparowane warzywa przyprawiam mieszanką suszu z pietruszki, ziół prowansalskich i papryki słodkiej mielonej. Posypuje niewielką ilością soli i pieprzu. Polewam olejem i dokładnie mieszam. 

W tym samym czasie zaczynam smażyć rybę, prużyć ryż i zapiekać w piekarniku przyprawione warzywa na funkcji grilla przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Kawałki ryby obtaczam w mące. Strzepuje jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju, na średnim płomieniu około 4-5 minut. Smażę na rumiano.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika




15 komentarzy:

  1. Fajnie podana rybka :) Pozdrawiam weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko/ Polecam zdecydowanie.Pychota/Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetnie skomponowane składniki! Doskonały pomysł na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudynko bardzo polecam. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Weroniko rybki uwielbiam od zawsze,często je jadam ,mąż wędkarz więc zawsze jakaś słodkowodna wpadnie ,albo dorsz z innych połowów.Marchewkowe frytki pychota.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Danusiu. Masz super mając pod reka wędkarza - sama wychowałam sie nad wodą i wędkowałam, więc wiem, ze to ogromna przyjemność/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Jakie pomysłowe jedzonko, Weronika zaszalałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od jakiegoś czasu chodzi za mną, żeby spróbować jakichś warzywnych frytek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Nie ma przy tym az tak wiele roboty a smak jest super

      Usuń
  6. Frytki warzywne - rewelacja :) Świetne połączenie z rybką, ale by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna dorzucic do zestawienia ziemniaki. Bardzo polecam bez ziemniaków też super

      Usuń
  7. Kolejny rewelacyjny przepis :) Córcia będzie szczęśliwa jak jej takie jarzynowe "ślytki" zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo smaczne danie/ Pozdrawiam Jolu. Całuski dla córeczki

      Usuń
  8. Uwielbiam rybę pod każdą postacią- to jedyne mięso, jakie jem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jadamy różne białko, ale rybę kochamy najbardziej/ Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.