Składniki
około 100 g powideł ze śliwek
Przygotowanie
Wyrobione ciasto powinno odpocząć około 30 minut w chłodzie. Wałkuję z ciasta placki o średnicy około 21 cm. Przy pomocy talerza o podobnej średnicy wyznaczam kształt koła i przeprowadzam cztery średnice-linie, mniej więcej w tych samych odstępach od siebie, tak, by powstało 8 figur, przypominających trójkąty.
U ich podstawy układam centralnie porcje powideł i zwijam w kierunku wierzchołków. Układam rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu, żeby się nie rozkreciły pod wpływem temperatury. Tuz przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika do tempeartury 185 stopni C, smaruję rogaliki roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem.
Piekę około 20 minut, grzałka góra-dół.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
W sam raz dla łasuchów...
OdpowiedzUsuńPowiem tylko mniam mniam :)
Dziekuje Jolu Bardzo łatwe /Wypróbuj
UsuńWłaśnie zarobiłam ciasto,a za godzinkę będą się piekły...dziękuję za kolejny pyszny przepis!!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Moje się już skończyły i już myślę o następnych/Pozdrawiam serdecznie
Usuńświetne Ci wyszły:) w sumie dawno nie robiłam rogali, może też się skuszę:)
OdpowiedzUsuńNamawiam, pychota/Pozdrawiam serdecznie
UsuńWidziałam kiedyś taki fajny wideoporadnik na youtube własnie z takimi rogalikami. Robiłam je wtedy z czekoladą ale użyłam zwykłej zamiast jakiejś nutelli i wyszło paskudnie :P i zapomniałam o tym przepisie. Teraz na pewno to powtórzę. Z powidłami to musi być naprawdę smaczne :-). Ale z nutellą też znowu spróbuję. Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńsama mozesz zrobić krem orzechowy- dobra czekolada, trochę zmielonych orzechów, ciut śmietanki albo masła/ Polecarogaliki/Pozdrawiam serdecznie
UsuńDoskonałe rogaliki :) Pięknie się upiekły! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Klaudio/Polecam gorąco
Usuń