Składniki
około 2 kg mięsa z kurczaka (filet, udka..., bez ścięgien)
2 łyżeczki soli z brzuszkiem
około 0,5 szklanki rosołu lub wody
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju, jeśli dużo fileta
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 liści laurowych
3-4 ziarna ziela angielskiego
10-13 ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie
Do pokrojonego lub zmielonego mięsa dodaję sól wymieszaną ze zmielonymi 2-3 kiściami laurowymi, 2-3 ziarnami ziela angielskiego, 10 ziarnami pieprzu. Dolewam rosół oraz rozdrobniony czosnek. Wyrabiam masę około 3 minut i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na noc.
Przed nabiciem w osłonki przerabiam masę mięsną jeszcze raz, zwilżam wodą lejek do wyrobu wędlin. Włączam maszynę, żeby mięsem przepchnąć powietrze i dopiero wówczas zakładam zapętloną na początku osłonkę (można związać kiełbasy sznureczkiem). Nabijam nie za luzno i nie za ciasno. Jeśli kiełbasa będzie wędzona trzeba ją powiesić na kijkach na kilka godzin, żeby dobrze się obsuszyła. Polecam artykuł: jak wędzić kiełbasy...?
Wędzę kiełbasę około 2 godzin w ciepłym, ale nie gorącym dymie. Po czym na krótko- 10-15 minut - wrzucam do garnka z szumiącą wodą, którą wcześniej doprawiam zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i 1 łyżeczką soli na 10 litrów wody. Woda nie może się gotować - temperatura około 80-90 stopni.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wygląda pysznie. Domowa kiełbasa to jest to :D
OdpowiedzUsuńDokładnie domowe wędliny są super. Dziękuję
UsuńNajlepsza!!!! Wolę taką niż ze sklepu :D Pyszny sposób przedstawiłaś Weroniko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko. Polecam/ Pozdrawiam
Usuńmmmm ale smakołyki)))
OdpowiedzUsuńPolecam!!! To bardzo łatwy przepis
UsuńTo prawda.. robilam !! wprawdzie nie wedzona, ale pycha !!! Szyneczka i schabik tez przepyszne wyszly... nie mowiac o kotlecikach z kurczaka..... moze cos dla watrobowcow ? bez pieczarek?
UsuńBylabym bardzo wdzieczna :) Pozdrawiam i zdrowia zycze. Ania
Witam Pani Aniu. Bardzo dziękuję za ciepły komentarz i pozdrowienia / jeśli chodzi o pieczarki, wystarczy po prostu ich nie dodawać - efekt też będzie dobry
UsuńPozdrawiam serdecznie. Życzę smacznego zdrowego jedzonka i humoru każdego dnia
Pani Weroniko Witam Panią.
OdpowiedzUsuńBardzo jestem zadowolona z Pani przepisów , już kilka razy robiłam kiełbasę białą parzoną i zawsze mi się udaje i jest bardzo smaczna, Teraz chciałabym zrobić kiełbasę z kurczaka według Pani przepisu i chciała bym się dowiedzieć,czy tą kiełbasę można parzyć tak jak kiełbasę białą czy lepiej upiec ją w piekarniku.
Za odpowiedź z góry dziękuję Krystyna
Witam Pani Krysiu. Kiełbasa z kurczaka-wiadomo mięso jest chude i nie kazdy takie lubi, żeby było bardziej soczyste proponowałabym dodać więcej rosołu lub wody do masy przy wyrabianiu. Moim zdaniem drobiowa wyjdzie smaczniejsza pieczona. To nie znaczy, że nie można parzyć. Niektórzy długo wędzą i nie parzą wcale, ale ja jestem pewniejsza, jak w temperaturze zginą ewentualne bakterie, czy inne zagrożenia.
UsuńŻyczę smakowitych wyrobów. Pozdrawiam Weronika
Pani Weroniko dziękuję za odpowiedź, ale jeszcze zapomniałam się zapytać
OdpowiedzUsuńczy tą kiełbasę z kurczaka można mrozić surową czy raczej pieczoną .
Pozdrawiam Krystyna
Surowej nigdy nie mroziłam, ale przeczucie mi mówi, że lepiej zamrozić pieczoną
UsuńPozdrawiam Weronika
Pani Weroniko dziękuję za szybką i dokładną odpowiedź. Na święta zrobię pyszną kiełbasę z kurczaka bo kiełbasa biała się już mrozi wg Pani przepisu bo są najlepsze.
UsuńNiechaj nadchodzące Święta Bożego Narodzenia upłyną w zdrowiu,spokoju oraz radosnej atmosferze a Nowy Rok 2016 doprowadził do spełnienia wszelkich oczekiwań i marzeń życzy Pani i rodzinie Krystyna
Pani Krysiu Wielkie podziekowania i życzę z wzajemnością radosnych i smacznych Świąt i pomyślności w Nowym 2016. Pozdrawiam serdecznie
UsuńDzień dobry, a czy można taka kiełbasę położyć na grilla? Albo zamrozić? Czy trzeba ją najpierw upiec bądź na parze przygotować zanim się położy na grilla?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń