niedziela, 14 grudnia 2014

Surówka z marchewki najlepszy przepis

Mam kilka sposobów na dobre przyprawienie surówek, a w tym przypadku smaki wszystkich składników idealnie się zgrały. I to nie jest tylko moje zdanie- dając dosyć mdłej marchewce wyjątkowy bukiet. Obiad bez surówki, chyba zgodzicie się ze mną to nie obiad.


Składniki

porcja na 4 osoby


6-7 średnich marchewek
około 200 ml gęstego świeżego jogurtu lub chudej śmietany
2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżki oleju lnianego lub innego o łagodnym smaku
1-2 łyżeczki miodu lub cukru
trochę kopru lub natki z pietruszki
szczypta soli

Przygotowanie


Obraną marchew myję pod bieżącą wodą i opłukuję wrzątkiem. Ścieram na tarce na większych oczkach. Siekam zieleninę i dodaje do marchewki. Oprószam całość niewielką ilością soli i wstępnie mieszam. Do jogurtu dodaję szczyptę soli, olej, musztardę, miód i mieszam. Dodaje sos jogurtowy do warzyw i ponownie mieszam całość. Gotowe.

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika



14 komentarzy:

  1. Ciekawy post :)
    Zapraszam do siebie
    http://tomaslandia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam w wersji bardziej klasycznej, bez miodu i musztardy, ale ta opcja kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje wnuczki uwielbiają surówkę z marchewki będzie odmiana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Nie odpisałeam w czasie, ale niestety tak działają powiadomienia. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Moją ulubioną surówkę czyli marchewkę wręcz uwielbiam, ale tak doprawionej jeszcze nie jadłem !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie. Mnie kiedyś brakło chrzanu i po prostu zrobiłam z musztardą. Pycha

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.