Składniki
porcja na 4 osoby
6-7 średnich marchewek
około 200 ml gęstego świeżego jogurtu lub chudej śmietany
2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżki oleju lnianego lub innego o łagodnym smaku
1-2 łyżeczki miodu lub cukru
trochę kopru lub natki z pietruszki
szczypta soli
Przygotowanie
Obraną marchew myję pod bieżącą wodą i opłukuję wrzątkiem. Ścieram na tarce na większych oczkach. Siekam zieleninę i dodaje do marchewki. Oprószam całość niewielką ilością soli i wstępnie mieszam. Do jogurtu dodaję szczyptę soli, olej, musztardę, miód i mieszam. Dodaje sos jogurtowy do warzyw i ponownie mieszam całość. Gotowe.
Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
uwielbiam!!! pysznie Weroniko :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Beatko za odwiedziny. Polecam!
UsuńUwielbiam tą surówkę :-)
OdpowiedzUsuńPrawda, bo jest wysmienita
UsuńCiekawy post :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
http://tomaslandia.blogspot.com/
i wart wypróbowania... Polecam!
UsuńZnam w wersji bardziej klasycznej, bez miodu i musztardy, ale ta opcja kusi! :)
OdpowiedzUsuńTeż robię wiele, ale ta jest super
UsuńMoje wnuczki uwielbiają surówkę z marchewki będzie odmiana
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Nie odpisałeam w czasie, ale niestety tak działają powiadomienia. Pozdrawiam
UsuńFajny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję/Polecam/ Pozdrawiam
UsuńMoją ulubioną surówkę czyli marchewkę wręcz uwielbiam, ale tak doprawionej jeszcze nie jadłem !!!!
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie. Mnie kiedyś brakło chrzanu i po prostu zrobiłam z musztardą. Pycha
Usuń