wtorek, 30 grudnia 2014

Pasta z łososia i szpinaku przepis

Po świątecznym nadużywaniu, pora na lekkie przekąski, idealne na szampańskie imprezy, by czuć się lekko i sprawnie. Polecam smaczne pasty z łososia i szpinaku do podawania na przykład z ryżem, z jajkami, babeczkami lub tak, jak poniżej w przepisie na podpieczonym tostowym chlebie.




Składniki

porcja na spory półmisek


200 g łososia wędzonego
200 g mrożonego szpinaku 
150 g półtłustego twarogu lub serka mascarpone
1 łyżka masła
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta ziół prowansalskich
ząbek czosnku lub szczypta suszonego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

do formowania użyłam foremek do ciastek - najlepiej sprawdziła się gwiazdka - pasuje do Świąt i karnawału. Bardzo proste przekąski do przygotowania. Wystarczy użyć foliowego woreczka do celów spożywczych i nakładać...  Potem przylepiać gwiazdki do siebie. Miłej zabawy!

Przygotowanie


Szpinak podgrzewam na niewielkim ogniu i mieszam, by dobrze odparować nadmiar wody. Pod koniec dodaje zioła, gałkę, czosnek, masło, sól, pieprz. Mieszam. Chwilę podgrzewam i studzę.

Podpiekam wykrojone chlebki (dobrze by było zrumienić je z obu stron - tak naprawdę to trwa chwilę na funkcji grilla w piekarniku- minuta, dwie, może trzy - to zależy od piekarnika, dlatego trzeba tego przypilnować, bo spalą się w moment).



Miksuję blenderem łososia z połową sera, pieprzu i sokiem z cytryny. Łosoś dość słony, dlatego praktycznie nie solę a ser łagodzi jego słoność. Cytryna zaś daje mu o wiele więcej smaku.

Miksuję blenderem wystudzony szpinak z drugą połową sera i w razie potrzeby przyprawiam solą i pieprzem.

Może wykorzystacie przepis na Sylwestra lub w karnawale. Polecam. 

Korzystając z okazji Życzę Wam Kochani Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku 2015



9 komentarzy:

  1. Weronika ale się napracowałaś :) jakie to pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ gdzie tam? Tu naprawdę nie ma dużo roboty... No dobrze... Troszkę...

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie !
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu
      Zdrówka i Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku.

      Usuń
  3. Cudne te Twoje kanapeczki. Muszę wypróbować te pasty, jestem zwłaszcza ciekawa szpinakowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie, no cóż czas chyba wypróbować przepis :) Szczęśliwego Nowego Roku! Zapraszam do siebie :)

    JAKUBSZKOLYK.COM

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za pomysł. Przekąski zrobiły furorę na moim sylwestrowym stole :) Zrobiłam mix różnych past-pomidorową, jajeczną, z bazylią i oliwkami...było pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za przetestowanie przepisu. Zapraszam na pozostałe recepty. Pozdrawiam i Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku życzę.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.