Składniki podstawowe
około 1,5 kg schabu
około 0,5 kg mięsa od łopatki lub karkówki
około 20 dag śliwek suszonych bez pestek
około 100 g orzechów włoskich
Składniki marynaty
około 2, 5 łyżeczek soli (około 15g)
2-3 ząbki posiekanego czosnku
około 2 łyżeczek ziół prowansalskich
dodatkowo szczypta majeranku
2-3 zmielone liście laurowe
10 ziaren posiekanego jałowca
po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
2-3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju
3 łyżeczki musztardy
około 30 ml octu owocowego lub winnego
Przygotowanie marynaty
Składniki marynaty po prostu mieszam (częścią soli oprószam mięso a resztę soli dodaję do marynaty). 1/4 część marynaty zużywam do mięsa pokrojonego w niedużą kostkę a 3/4 do schabu.
Przygotowanie rolady schabowej
Schab rozcinam na prostokątny płat. Wkładam do foliowego rękawa do pieczenia i ostrożnie rozbijam tłuczkiem.
Jedną stronę, która będzie zawinięciem na zewnątrz, rozbijam nieco cieniej, żeby rolada ładnie wyglądała po upieczeniu. Rozcinam foliowy rękaw i smaruję płat marynatą. Nakłuwam wielokrotnie widelcem w wielu miejscach, żeby marynata dotarła do każdego kawałka - to mój sposób na soczysty schab. Wkładam do naczynia i ponownie masuję schab. Zwijam, jak roladę i w naczyniu pod przykryciem przechowuję w lodówce przez 12 godzin.
Warunkiem, żeby pokrojone mięso dobrze związało a potem ładnie się kroiło jest po prostu kilkuminutowe mieszanie mięsa z marynatą i powtórne mieszanie przed wyłożeniem na rozbity płat schabu. Rozłożone mięso na schabie uklepuję, Na nie wykładam śliwki i orzechy. Zawijam ściśle roladę, ale z wyczuciem. Na pewno część składników z boków wyleci, ale gdy skończę zawijanie powkładam je po bokach. Po czym zwijam, jak najciaśniej roladę w rozcięty na duży prostokąt rękaw do pieczenia. Zawijam dobrze boki folii i wkładam do naczynia żaroodpornego.
Jeden kilogram mięsa pieczemy średnio około jednej godziny.
U mnie wyszła gruba rolada, więc, żeby szybko ścięło się białko po wierzchu rolady, co z kolei zabezpieczy roladę przed wysuszeniem, piekę bez przykrycia w wysokiej temperaturze 200 stopni C., grzałka góra-dół przez 30 minut na półce poniżej środkowej. Potem obniżam temperaturę do 180 stopni C i piekę jeszcze około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwijam folie (trzeba folię naciąć nożem, pamiętając by mięso ułożyć widocznym zawinięciem rolady do dołu naczynia, żeby się przypadkiem rolada nie rozluźniła) polewam sokiem roladę i posypuję mieszanką ziół prowansalskich z papryką słodką i ostrą. Zapiekam przez 3-4 minuty na funkcji grilla, w temperaturze 180 stopni C.
Polecam moje przepisy na domowe wędliny LINK
kotlety schabowe soczyste i miękkie LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Świąteczne pyszności
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu
Usuńświetna rolada:)
OdpowiedzUsuńSmakowita rolada,warta a pewno wypróbowania.
OdpowiedzUsuńWeroniko dziękuję za namiar na oświetlenie,ale zapomniałaś o adresiku haha:)Oj będę pisać do mikołaja,aby mi coś takiego przytaszczył haha:)
Co do pistoletu ,to ja mam tej firmy http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=4332110392&title=pistolet-do-kleju-11-2mm-steinel-gluematic-3002
Używam go już ponad,10 lat i jak dla mnie jest ok.Jedynie co mogę doradzić to nie kupuj tych najtańszych za 20 czy nawet 18 zł.bo szybko pękają w środku te części od spustu,czy jak to się nazywa .
Pozdrawiam cieplutko i czekam nadal na ten adresik na maila ,nie krępuj się kochana ,to nic zobowiązującego.
Buziaki :)
Wygląda niebiańsko…..
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Dziekuję z sympatyczne komentarz. Dodam, że rolada nietrudna. Pozdrawiam
Usuń