czwartek, 27 listopada 2014

Buraczki naprędce najlepszy przepis

Buraczki według klasycznego przepisu zabierają sporo czasu a większość z nas przemęczona potrzebuje szybkiego zdrowego posiłku, by nie lecieć zaraz po fast food. Mój sposób przygotowania buraczków o wiele krótszy od tradycyjnego, gdzie buraki gotują się sporo, potem długo stygną i dopiero wtedy można je obrać, zetrzeć i doprawić podsmażając na patelni. Nawet skromne jajko sadzone smakuje po królewsku - po prostu szybki wartościowy obiad. Bardzo polecam!!!

Nadmiar gorących buraczków wkładam do
wyparzonego słoika.
Kiedy ostygną wstawiam słoik do lodówki







Składniki

porcja na 4-5 osób

4-5 średniej wielkości buraków (bardzo duże warzywa mają mniej smaku)
pół łyżki masła lub oleju
1/4 szklanki wody
około 1 łyżki soku z cytryny 
po szczypcie soli, cukru, pieprzu do smaku (niektóre buraki są bardzo słodkie, więc dodatek cukru opcjonalny)

przydadzą się rękawiczki i fartuszek ochronny, jak zawsze przy burakach


Przygotowanie


1. Użyłam podłużnych buraków, bo akurat takie trafiły mi się w sklepie i dobrze, bo z doświadczenia wiem, że są pyszne. Buraki obieram i myję (dobrą obieraczką to po prostu chwila). Ścieram na tarce o średnich oczkach, ale wybierzcie wielkość oczek według uznania .

2. Wlewam na rozgrzaną patelnie wodę i zaraz dodaję starte buraki. Mieszam co jakiś czas i duszę pod przykryciem około 6-8 minut. Tarte warzywa bardzo szybko dochodzą. Przyprawiam buraczki solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny a na końcu, kiedy nie ma już nadmiaru płynu (lepiej go odparować, żeby nie zagęszczać masy mąką), dodaję masło. Mieszam do rozpuszczenia tłuszczu i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika






15 komentarzy:

  1. o mniam! uwielbiam buraczki na ciepło, ale zawsze wiązało się to dla mnie z mozolną pracą. Ten przepis jest fantastyczny, wypróbuję go w weekend. Pozdrawiam
    Zapraszam na mój blog i do obserwacji - klik!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kapi. Polecam buraczki wspaniałe i zdrowe.

      Usuń
  2. Wszystkie Twoje przepisy są bardzo ,,domowe" i smaczne. Pyszne buraczki, też takie lubię i robię często:)
    Weroniko, mam pytanie, ale trochę z ,,innej beczki". Od pewnego czasu szukam przepisów na dania bezglutenowe. Głównie chodzi mi o spód pod ciasto, chlebek bezglutenowy i makaron domowej roboty. Będę bardzo wdzięczna za radę i przepis/y. Pozdrawiam:)

    kontakt do mnie: handmade4u.art@gmail.com


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wizyte i ciepłe słowa. Mam kilka wersji z mąką owsianą, ale produkty tego typu ponoć i tak są zanieczyszczone sladowymi ilościami zbóż z glutenem. Postaram się coś przygotować dla Ciebie w najbliższym czasie...

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, będę czekać na post lub mail, a w wolnej chwili zapraszam do siebie na blog:) Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  3. To prawda, podłużne buraczki są dużo smaczniejsze i łatwiej się je obiera, ten przepis jest świetny i będę go stosować aczkolwiek zjadam buraczki na surowo, po zmiksowaniu w towarzystwie marchewki, pietruszki i jabłka. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na buraczki, dzięki! :) To idealny dodatek do klasycznego niedzielnego obiadu ze schabowym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię buraki w każdej wersji:) Twoje wyglądają smacznie. Rękawiczki faktycznie są potrzebne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. niczym nie są gorsze od tradycyjnie przygotowanych. Dziękuję, że zajrzałaś. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Świetne! Już wypróbowałam. Będę zaglądać na bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za sprawdzenie przepisu. Zapraszam serdecznie na pozostałe... Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.