Nadmiar gorących buraczków wkładam do wyparzonego słoika. Kiedy ostygną wstawiam słoik do lodówki |
Składniki
porcja na 4-5 osób
4-5 średniej wielkości buraków (bardzo duże warzywa mają mniej smaku)
pół łyżki masła lub oleju
1/4 szklanki wody
około 1 łyżki soku z cytryny
po szczypcie soli, cukru, pieprzu do smaku (niektóre buraki są bardzo słodkie, więc dodatek cukru opcjonalny)
przydadzą się rękawiczki i fartuszek ochronny, jak zawsze przy burakach
Przygotowanie
1. Użyłam podłużnych buraków, bo akurat takie trafiły mi się w sklepie i dobrze, bo z doświadczenia wiem, że są pyszne. Buraki obieram i myję (dobrą obieraczką to po prostu chwila). Ścieram na tarce o średnich oczkach, ale wybierzcie wielkość oczek według uznania .
2. Wlewam na rozgrzaną patelnie wodę i zaraz dodaję starte buraki. Mieszam co jakiś czas i duszę pod przykryciem około 6-8 minut. Tarte warzywa bardzo szybko dochodzą. Przyprawiam buraczki solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny a na końcu, kiedy nie ma już nadmiaru płynu (lepiej go odparować, żeby nie zagęszczać masy mąką), dodaję masło. Mieszam do rozpuszczenia tłuszczu i gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
o mniam! uwielbiam buraczki na ciepło, ale zawsze wiązało się to dla mnie z mozolną pracą. Ten przepis jest fantastyczny, wypróbuję go w weekend. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog i do obserwacji - klik!!! ;)
Dziękuję Kapi. Polecam buraczki wspaniałe i zdrowe.
UsuńWszystkie Twoje przepisy są bardzo ,,domowe" i smaczne. Pyszne buraczki, też takie lubię i robię często:)
OdpowiedzUsuńWeroniko, mam pytanie, ale trochę z ,,innej beczki". Od pewnego czasu szukam przepisów na dania bezglutenowe. Głównie chodzi mi o spód pod ciasto, chlebek bezglutenowy i makaron domowej roboty. Będę bardzo wdzięczna za radę i przepis/y. Pozdrawiam:)
kontakt do mnie: handmade4u.art@gmail.com
Bardzo dziękuję za wizyte i ciepłe słowa. Mam kilka wersji z mąką owsianą, ale produkty tego typu ponoć i tak są zanieczyszczone sladowymi ilościami zbóż z glutenem. Postaram się coś przygotować dla Ciebie w najbliższym czasie...
UsuńBardzo dziękuję, będę czekać na post lub mail, a w wolnej chwili zapraszam do siebie na blog:) Pozdrawiam cieplutko:)
UsuńTo prawda, podłużne buraczki są dużo smaczniejsze i łatwiej się je obiera, ten przepis jest świetny i będę go stosować aczkolwiek zjadam buraczki na surowo, po zmiksowaniu w towarzystwie marchewki, pietruszki i jabłka. Miłego dnia
OdpowiedzUsuńDziekuję za serdeczny wpis. POLECAM. POZDRAWIAM
Usuńdomowe buraczki najlepsze:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na buraczki, dzięki! :) To idealny dodatek do klasycznego niedzielnego obiadu ze schabowym :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Smacznego! Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię buraki w każdej wersji:) Twoje wyglądają smacznie. Rękawiczki faktycznie są potrzebne:)
OdpowiedzUsuńPolecam. niczym nie są gorsze od tradycyjnie przygotowanych. Dziękuję, że zajrzałaś. Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię buraczki.
OdpowiedzUsuńŚwietne! Już wypróbowałam. Będę zaglądać na bloga. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za sprawdzenie przepisu. Zapraszam serdecznie na pozostałe... Pozdrawiam
Usuń