sobota, 4 października 2014

Zupa paprykowa. Jak zrobić?

Pomidorówka jest pyszna, ale z dodatkiem papryki jeszcze lepsza. Uwielbia ją mój wnusio a to wyjątkowa ocena. Polecam Wszystkim amatorom smakowitych zup, zwłaszcza w sezonie na świeże warzywa.


Składniki


porcja na 4-5 osób

2 spore czerwone papryki słodkie
5-6 pomidorków czerwonych
4-5 marchewek
1 spora pietruszka
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki śmietany
troszkę masła do zeszklenia cebuli
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej
świeże zioła - tymianek, rozmaryn, bazylia
pęczek natki z pietruszki
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Do zeszklonej pokrojonej cebuli dodaję pokrojoną paprykę i duszę do miękkości.

2. Marchew, pietruszkę, seler kroję w plastry. Zalewam około 1 litrem wody w garnku i gotuję do miękkości. Przyprawiam szczyptą soli.

3. Na kilka minut przed końcem dodaję do papryki pokrojone pomidory. Kiedy się rozpadną dodaję posiekany czosnek ze świeżymi ziołami. Na sam koniec dodaję suszone zioła wymieszane z odrobiną ostrej papryki. Wyłączam płomień.

4. Przecieram paprykę z pomidorami przez sito tradycyjnie jak do pomidorówki ze świeżych pomidorów.

5. Przecier paprykowo - pomidorowy dodaję do gotujących się warzyw, zostawiając część do rozbełtania śmietany i mąki na jednolity płyn, do którego dodaję 2-3 wazówki gorącej zupy. Mieszam i łączę z całością w garnku (hartowanie śmietany i mąki, dzięki temu nie ma krupów w zupie).

6. Ostatecznie przyprawiam zupę solą. Doprowadzam do wrzenia. Wyłączam i dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Podaję najczęściej z makaronem (dla dzieci polecam makaron kokardki - uwielbiają to zestawienie). 
Dla tych co nie lubią klusek jest wiele możliwości. Na kilka minut przed końcem można dodać do zupy opłukaną kaszę jaglaną, jęczmienną, ryż lub płatki owsiane - wówczas nie trzeba jej zagęszczać mąką.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


5 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką zupkę, musi być wyborna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy, po przepisie już wiem, że całkowicie by mnie zadowoliła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paprykowa... nie jadłam, ale spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.