środa, 22 października 2014

Sałatka z rzodkiewką szybko i pysznie

Witam cieplutko w pochmurny dzień. Na poprawę humoru polecam przygotować kolorowe lekkie danie idealne do głównego menu lub po prostu ot tak dla podjadania. Z kilku składników - główka sałaty, pęczek rzodkiewki...


Składniki do sałatki



główka sałaty
pęczek rzodkiewki
czerwona cebulka
garść nasion słonecznika bez łusek
4-5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy , oliwa z oliwek)
1-2 łyżeczka musztardy (zamiennikiem może być sok z limonki lub cytryny)
sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie sałatki



1. Sałatę i rzodkiewkę myję pod bieżącą wodą i osuszam. Kupione ziarno słonecznika warto przelać wrzątkiem, osączyć i dopiero podsuszyć i delikatnie zrumienić na patelni. 

2. Mieszam składniki sosu - musztarda, olej, sól, pieprz, cukier

3. Sałatę kroję nożem w spore kawałki, rzodkiewkę w plastry a cebulę dzielę na połowę i siekam w piórka. Dodaję podrumieniony słonecznik i krótko mieszam. Dodaję sos do sałatki i delikatnie mieszam. Gotowe. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Ciągle pędem ,ciągle w biegu,ale czytam Twoje wszystkie przepisy Weroniko.Mam dziś jedno pytanie czy spotkalaś się gdzieś z chlebem z kaszy jaglanej,ale takim bez dodatku zwykłej mąki.Czy wogóle coś takiego by wyszło,bo jakoś bez glutenu,bez spulchniaczy nie bardzo to widzę.
    Gdybyś mogła podpowiedzieć będę wdzięczna .
    Pozdrawiam cieplutko:)
    Ps. Włączyłaś weryfikację obrazkową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Wszystkich za włączoną weryfikację obrazkową, ale niestety, póki co nie mam innego sposobu na blokowanie spamu.

      Usuń
  2. szybko, pysznie i kolorowo :) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.