poniedziałek, 27 października 2014

Placki z dyni pyszne i szybkie

Jeśli miałabym oceniać walory dyni w skali od jednego do dziesięciu to dziesięć punktów dostaje za piękny ciepły pomarańczowy kolor, 10 punktów za wartości odżywcze i małą liczbę kalorii. Niestety za sam smak, dałabym jej nieco mniej. Jednakże niedoprawiona masa jarzynowa, choćby z takich ziemniaków jest również nijaka, więc trzeba dynie dobrze przyprawić, solą, pieprzem, ziołami, nutą słodyczy, na przykład z jabłka, czy marchewki...



Składniki

porcja na 4 osoby

2 szklanki startej dyni
1 starta średnia marchewka
1 starta średnia cebula
1 starty ząbek czosnku
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (nie żałujemy mąki, bo masa z dyni nie wiąże się tak dobrze, jak starte ziemniaki)
kilkanaście listków zielonej pietruszki
jedno starte jabłko lub 1-2 płaskie łyżeczki cukru 
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia

Sos jogurtowy na słodko


150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:  Mieszam składniki i gotowe

Sos chrzanowy na zimno


1 kopiasta łyżeczka chrzanu
ciut miodu
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
 łyżeczka posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
150 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (opcjonalnie)


Przygotowanie placków z dyni



1. Umytą dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub ostrym nożem. Miałam dwukilogramową dynię a do przepisu zużyłam miąższ z jej połowy. Wydobyłam dwie szklanki dyni (miara po rozdrobnieniu w blenderze). Jeśli chcemy zachować dynię do dekoracji, miąższ trzeba wydrążyć. W blenderze rozdrabniam także marchew, cebulę i czosnek.


2. Do startych warzyw dodaję natkę z pietruszki, jajo, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszam. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. Pyszności. Takie placki mi pasują. Poproszę dzisiaj na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. na słodko robiłam i są przepyszne, ale na wytrawnie nie miałam okazji spróbować :) cudowny kolorek, pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko. Placki wyśmienite. Trzeba tylko trochę poeksperymentować ze smakiem. Może dodasz jeszcze jakieś inne przyprawy?

      Usuń
  3. Uwielbiam placuszki dyniowe! Tu wariacje nie maja końca! Jem je i na słodko i na ostro.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za zaproszenie. Zajrzę do Was na pewno. Pozdrawiam

      Usuń
  4. nie lubiłam dyni, ale miałam w domu i zrobiłam te placuszki i co ? REWELACJA !. Dzięki za takie przepisy. pozdrawiam serdecznie pani Weroniko. Korzystam duzo z pani przepisów i polecam znajomym tę stronkę.genowefa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to tak, jak ja. Od dziecka uprzedziłam się do dyni, bo wokół królowała marynowana dynia w occie a ja w ogóle jestem przeciwna marynatom w occie spirytusowym. NIE LUBIĘ, bo ani to smaczne ani zdrowe. DZIĘKUJĘ CI BARDZO. POZDRAWIAM

      Usuń
    2. Pani Genowefo bardzo przepraszam za nieformalny zwrot, ale ja jestem Weronika. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ile plackow okolo wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.