Składniki
porcja na 4 osoby
2 szklanki startej dyni
1 starta średnia marchewka
1 starta średnia cebula
1 starty ząbek czosnku
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (nie żałujemy mąki, bo masa z dyni nie wiąże się tak dobrze, jak starte ziemniaki)
kilkanaście listków zielonej pietruszki
jedno starte jabłko lub 1-2 płaskie łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia
Sos jogurtowy na słodko
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie: Mieszam składniki i gotowe
Sos chrzanowy na zimno
1 kopiasta łyżeczka chrzanu
ciut miodu
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
łyżeczka posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
150 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (opcjonalnie)
Przygotowanie placków z dyni
1. Umytą dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub ostrym nożem. Miałam dwukilogramową dynię a do przepisu zużyłam miąższ z jej połowy. Wydobyłam dwie szklanki dyni (miara po rozdrobnieniu w blenderze). Jeśli chcemy zachować dynię do dekoracji, miąższ trzeba wydrążyć. W blenderze rozdrabniam także marchew, cebulę i czosnek.
2. Do startych warzyw dodaję natkę z pietruszki, jajo, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszam. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pyszności. Takie placki mi pasują. Poproszę dzisiaj na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Polecam
Usuńna słodko robiłam i są przepyszne, ale na wytrawnie nie miałam okazji spróbować :) cudowny kolorek, pozdrawiam Weroniko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko. Placki wyśmienite. Trzeba tylko trochę poeksperymentować ze smakiem. Może dodasz jeszcze jakieś inne przyprawy?
UsuńUwielbiam placuszki dyniowe! Tu wariacje nie maja końca! Jem je i na słodko i na ostro.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Dziekuję za zaproszenie. Zajrzę do Was na pewno. Pozdrawiam
Usuńnie lubiłam dyni, ale miałam w domu i zrobiłam te placuszki i co ? REWELACJA !. Dzięki za takie przepisy. pozdrawiam serdecznie pani Weroniko. Korzystam duzo z pani przepisów i polecam znajomym tę stronkę.genowefa
OdpowiedzUsuńKochana to tak, jak ja. Od dziecka uprzedziłam się do dyni, bo wokół królowała marynowana dynia w occie a ja w ogóle jestem przeciwna marynatom w occie spirytusowym. NIE LUBIĘ, bo ani to smaczne ani zdrowe. DZIĘKUJĘ CI BARDZO. POZDRAWIAM
UsuńPani Genowefo bardzo przepraszam za nieformalny zwrot, ale ja jestem Weronika. Pozdrawiam
UsuńIle plackow okolo wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń