czwartek, 18 września 2014

Biszkoptowy puszek z gruszkami i winogronem

Od tygodni chodzi za mną, jak cień, ochota na biszkoptowy placek z sezonowymi owocami tego lata. Wczoraj upiekłam a na dziś zachował się tylko niewielki kawałek do popołudniowej kawy. Uwielbiam biszkoptowe ciasta... Nie pierwszy raz podkreślam, że to puszyste ciacha a według mojej recepty przekonacie się, że dodatkowo wilgotne, bardzo smaczne i BEZ TŁUSZCZU. Polecam!!!




Składniki


5-6 smacznych gruszek (na przykład Konferencja)
kiść słodkiego ciemnego winogrona najlepiej bez pestek
płaska szklanka mąki tortowej pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżka mąki pszennej do posypania ciasta po wierzchu
3/4 szklanki drobnego cukru
płaska łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli

użyłam formy 35 cm x 25 cm  (smaruję tylko spód)

Przygotowanie



1. Mąki mieszam dokładnie.

2. Przygotowuję umyte owoce. Obrane gruszki dzielę wzdłuż na pół. Wydrążam gniazda i kroję w poprzeczne plastry o grubości od 0,5 do maksymalnie 1 cm. Skrapiam pokrojone gruszki niewielką ilością soku z cytryny, żeby nie ciemniały.

3. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodaję w trzech rzutach cukier, rozsypując na całą powierzchnię piany i cały czas miksuję. Dodaję cukier wanilinowy i chwilę jeszcze miksuję.

4. Do żółtek dodaję 1/4 szklanki gorącej wody, która przed chwilą właśnie się zagotowała. Roztrzepuję dokładnie widelcem i stopniowo porcjami dodaję do masy białkowej. Miksuję przy tym cały czas, ale krótko tylko do połączenia składników - chodzi o to, żeby z piany nie uciekło powietrze a proszku do pieczenia nie dodaję, bo biszkopt doskonale rośnie naturalnie, dzięki puszystości piany i żółtek. Czy wiecie, że proszek do pieczenia dodajecie asekuracyjnie, na wszelki wypadek a po co... Upiecze się Wam,  naprawdę bez niego...

5. Do masy białkowo-żółtkowej dodaję w trzech porcjach mąki przesiane przez sito. Odpady na sicie trzeba wyrzucić. Za każdym razem ostrożnie i bardzo krótko mieszam, zagarniając dużą łyżką od spodu ku bokom i po obrzeżach. Ustawiam łyżkę od strony wypukłej do kierunku mieszania ciasta.

6. Przelewam puszyste ciasto do formy, w której smaruję tylko spód. Rozprowadzam ciasto mniej więcej jednakowo na grubość i posypuję jego wierzch mąką przez sito. Dzięki temu owoce nie opadną na dno.

7. Układam owoce. Nie posypuję cukrem, gdyż zarówno moje gruszki i winogrono słodziutkie i pyszne.



8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C i piekę około 30 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Zarumienione ciasto sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta i kolor wierzchu mi odpowiada wyjmuję z piekarnika. Podaję posypane cukrem pudrem, ale można iść dalej i na przykład polać wystudzone ciasto tężejącą galaretką lub bitą śmietaną. Możliwości jest wiele ale i w tej prostej i szybkiej recepcie ciasto jest wyjątkowo pyszne.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Puszek naprawdę jest puszysty i wygląda znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś na wieczór,bo zaraz pobiegnę do lodówki.Ciacho wydaje się pyszne ,delikatne i chyba na niedzielę takie zrobię.Dzięki za kolejny fajowy przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu bardzo polecam. Ciacho puszyste, bez tłuszczu i proszku do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. cudnie wygląda i na pewno też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ze śliwkami będzie dobry? czy one puszczą za dużo wody??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śliwkami będzie super. Trzeba je układać skórką do spodu a miąższem do góry, no i przedtem posypać ciasto mąką. Jesli sliwki kwaskowe i małosłodkie trzeba je posypać cukrem

      Usuń
  5. super ma pani te ciasta , Pieklam z ananaszm , ze sliwkami a dzisiaj upieke wlasnie to, bardzo zaluje ze dopiero teraz znalazlam pani strone z przepisami a te filmiki rewelacja . Dziekuje bardzo, pozdrawiam z daleka bo za granicy , mysle ze moge zagladac codziennie ;) ;) ;), bo pieczonie ciasta z przepisow pani daje mi radosc, a ja smakuja rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam nie podpisalam sie pod wczesniejszym kometarzem, mari, szkoda ze nie mozna pani zobaczyc, pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo mnie ucieszył Pani komentarz, zwłaszcza fakt, że mogę zarazić nieco bakcylem do pieczenia i gotowania. Dziękuję bardzo za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam tak często, jak tylko czas pozwoli.

      Usuń
  6. Witam. Zrobiłam wczoraj takie ciasto i ... dzisiaj musiałam robić drugie. Chłopaki zjedli i powiedzieli , że dobre. Nawet pomimo winogron z pestkami też wyszło super - zniknęło. Rewelacja. Pozdrawiam. Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Wszystkim smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Milego weekendu

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.