Składniki
5-6 smacznych gruszek (na przykład Konferencja)
kiść słodkiego ciemnego winogrona najlepiej bez pestek
płaska szklanka mąki tortowej pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżka mąki pszennej do posypania ciasta po wierzchu
3/4 szklanki drobnego cukru
płaska łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
użyłam formy 35 cm x 25 cm (smaruję tylko spód)
Przygotowanie
1. Mąki mieszam dokładnie.
2. Przygotowuję umyte owoce. Obrane gruszki dzielę wzdłuż na pół. Wydrążam gniazda i kroję w poprzeczne plastry o grubości od 0,5 do maksymalnie 1 cm. Skrapiam pokrojone gruszki niewielką ilością soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
3. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodaję w trzech rzutach cukier, rozsypując na całą powierzchnię piany i cały czas miksuję. Dodaję cukier wanilinowy i chwilę jeszcze miksuję.
4. Do żółtek dodaję 1/4 szklanki gorącej wody, która przed chwilą właśnie się zagotowała. Roztrzepuję dokładnie widelcem i stopniowo porcjami dodaję do masy białkowej. Miksuję przy tym cały czas, ale krótko tylko do połączenia składników - chodzi o to, żeby z piany nie uciekło powietrze a proszku do pieczenia nie dodaję, bo biszkopt doskonale rośnie naturalnie, dzięki puszystości piany i żółtek. Czy wiecie, że proszek do pieczenia dodajecie asekuracyjnie, na wszelki wypadek a po co... Upiecze się Wam, naprawdę bez niego...
5. Do masy białkowo-żółtkowej dodaję w trzech porcjach mąki przesiane przez sito. Odpady na sicie trzeba wyrzucić. Za każdym razem ostrożnie i bardzo krótko mieszam, zagarniając dużą łyżką od spodu ku bokom i po obrzeżach. Ustawiam łyżkę od strony wypukłej do kierunku mieszania ciasta.
6. Przelewam puszyste ciasto do formy, w której smaruję tylko spód. Rozprowadzam ciasto mniej więcej jednakowo na grubość i posypuję jego wierzch mąką przez sito. Dzięki temu owoce nie opadną na dno.
8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C i piekę około 30 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Zarumienione ciasto sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta i kolor wierzchu mi odpowiada wyjmuję z piekarnika. Podaję posypane cukrem pudrem, ale można iść dalej i na przykład polać wystudzone ciasto tężejącą galaretką lub bitą śmietaną. Możliwości jest wiele ale i w tej prostej i szybkiej recepcie ciasto jest wyjątkowo pyszne.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Puszek naprawdę jest puszysty i wygląda znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńbędzie filmik?
OdpowiedzUsuńFilmik już jest. Zaraz podam link do jego adresu
UsuńAle mi smaka narobiłaś na wieczór,bo zaraz pobiegnę do lodówki.Ciacho wydaje się pyszne ,delikatne i chyba na niedzielę takie zrobię.Dzięki za kolejny fajowy przepisik :)
OdpowiedzUsuńDanusiu bardzo polecam. Ciacho puszyste, bez tłuszczu i proszku do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie
Usuńcudnie wygląda i na pewno też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest. Polecam!!!
Usuńa ze śliwkami będzie dobry? czy one puszczą za dużo wody??
OdpowiedzUsuńZe śliwkami będzie super. Trzeba je układać skórką do spodu a miąższem do góry, no i przedtem posypać ciasto mąką. Jesli sliwki kwaskowe i małosłodkie trzeba je posypać cukrem
Usuńsuper ma pani te ciasta , Pieklam z ananaszm , ze sliwkami a dzisiaj upieke wlasnie to, bardzo zaluje ze dopiero teraz znalazlam pani strone z przepisami a te filmiki rewelacja . Dziekuje bardzo, pozdrawiam z daleka bo za granicy , mysle ze moge zagladac codziennie ;) ;) ;), bo pieczonie ciasta z przepisow pani daje mi radosc, a ja smakuja rewelacja
OdpowiedzUsuńprzepraszam nie podpisalam sie pod wczesniejszym kometarzem, mari, szkoda ze nie mozna pani zobaczyc, pozdrawiam
UsuńBardzo mnie ucieszył Pani komentarz, zwłaszcza fakt, że mogę zarazić nieco bakcylem do pieczenia i gotowania. Dziękuję bardzo za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam tak często, jak tylko czas pozwoli.
UsuńWitam. Zrobiłam wczoraj takie ciasto i ... dzisiaj musiałam robić drugie. Chłopaki zjedli i powiedzieli , że dobre. Nawet pomimo winogron z pestkami też wyszło super - zniknęło. Rewelacja. Pozdrawiam. Ilona
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wszystkim smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Milego weekendu
Usuń