Składniki
porcja na 4 osoby
1 spora makrela lub 2 filety rybne ugotowane na parze
1 spora ugotowana marchew
3 jaja ugotowane na twardo
pęczek szczypioru
nieduży ząbek lub szczypta sproszkowanego czosnku
niewielka ilość świeżych ziół - bazylia, tymianek lub szczypta suszonych
1-2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżki oleju dobrej jakości tłoczonego na zimno (u mnie olej lniany)
sól, pieprz do smaku (jeśli danie dla dzieci lub starszych osób, pieprz lepiej pominąć)
Przygotowanie
1. Usuwam z makreli szkielet, drobne ości i skórę.
2. Wszystkie składniki miksuję blenderem z połową posiekanego szczypiorku i doprawiam. Pozostałym szczypiorkiem posypuję pastę po wierzchu. Ułożyłam też trochę marchewki gotowanej, pokrojonej w kostkę. Jeśli pasta zostaje na drugi dzień, przechowuję ją w zakręconym słoiku w lodówce.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam pastę z makreli !!! Narobiłaś mi smaka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory szczególnie nie przepadałem za makrelą. Może w takiej konfiguracji byłaby dla mnie zjadliwa :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię dla juniora, bo już nie wiem co mu wymyślić zdrowego do jedzenia.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pastę z makreli, jutro ją zrobię.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis - serdecznie pozdrawiam
Bardzo polecam. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie
Usuń