piątek, 29 sierpnia 2014

Domowy paprykarz z tuńczyka i świeżych warzyw

Nie ma to jak domowe specjały do kanapek a w sezonie na świeżą paprykę, pasta z tuńczyka smakuje wybornie. Do sałatki wybieram rybę w dużych kawałkach we własnym sosie, bo w zasadzie wolę sama dodać olej do paprykarza taki, jaki lubię a powinien to być olej z pierwszego tłoczenia - bogaty w kwasy omega 3 - olej lniany lub - na przykład olej rzepakowy.



Składniki

porcja na 0,6 litra gotowego wyrobu



tuńczyk z puszki w dużych kawałkach około 200g
1 duża świeża papryka
2-3 średnie dojrzałe pomidory
3/4 szklanki ugotowanego ryżu
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
kilka listków tymianku, oregano, rozmarynu
1 łyżeczka z brzuszkiem słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli lub kawałeczek posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka oleju lub klarowanego masła do smażenia
2-3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłocz. na zimno
sól, cukier do smaku

Przygotowanie

1.  1/4 szklanki ryżu gotuję przez 1-2 minuty w 3/4 szklanki lekko osolonej wody. Zestawiam z ognia. Owijam garnek w ściereczkę i obatulam grubym kocem. Ryż w ciagu godziny, dwóch powinien spęcznieć i być sypki. 

 2. Podsmażam krótko na oleju do zeszklenia posiekaną cebulę i zaraz dodaję pokrojoną paprykę. Ostrożnie solę i duszę całość około 10 minut a właściwie czas może być różny - ważne, żeby papryka dobrze zmiękła. 

3. Na kilka minut przed końcem dodaję pokrojone pomidory, zaraz po nich dosypuję posiekane świeże zioła posiekane razem z czosnkiem, cukier, papryki mielone i suszone zioła. Chwilkę duszę i zestawiam z ognia.

3. Do ryżu dodaję przetartą paprykę z pomidorami (masa nie powinna być zbytnio rozrzedzona, tak jak to widać na poniższym zdjęciu)


dodaję tuńczyka osączonego z nadmiaru płynu, olej i wszystko mieszam. Ostatecznie przyprawiam i gotowe. Polecam!!!

Smacznego!

Dziękuję za wszystkie ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika

12 komentarzy:

  1. I proszę jak można samemu zrobić coś pysznego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) To musiało być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wiele lepszy niż ten z puszki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis myślę ze skorzystam jeden z domownikow uwielbia paprykarz i tak sobie myślę co by powiedział na taki domowy własnorecznie zrobiony dzięki za przepis i pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja też bardzo lubię paprykarz, dlatego dość często go robię. Polecam

      Usuń
  5. Kocham Twoje przepisy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję!!! Polecam sie na przyszłość/Pozdrawiam

      Usuń
  6. Zrobiłam, jest pyszny ; co tu dużo pisać wszystkie Twoje przepisy są pyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przetestowanie przepisu i bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.