Składniki
porcja na 0,6 litra gotowego wyrobu
tuńczyk z puszki w dużych kawałkach około 200g
1 duża świeża papryka
2-3 średnie dojrzałe pomidory
3/4 szklanki ugotowanego ryżu
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
kilka listków tymianku, oregano, rozmarynu
kilka listków tymianku, oregano, rozmarynu
1 łyżeczka z brzuszkiem słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli lub kawałeczek posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka oleju lub klarowanego masła do smażenia
2-3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłocz. na zimno
sól, cukier do smaku
Przygotowanie
1. 1/4 szklanki ryżu gotuję przez 1-2 minuty w 3/4 szklanki lekko osolonej wody. Zestawiam z ognia. Owijam garnek w ściereczkę i obatulam grubym kocem. Ryż w ciagu godziny, dwóch powinien spęcznieć i być sypki.
2. Podsmażam krótko na oleju do zeszklenia posiekaną cebulę i zaraz dodaję pokrojoną paprykę. Ostrożnie solę i duszę całość około 10 minut a właściwie czas może być różny - ważne, żeby papryka dobrze zmiękła.
3. Na kilka minut przed końcem dodaję pokrojone pomidory, zaraz po nich dosypuję posiekane świeże zioła posiekane razem z czosnkiem, cukier, papryki mielone i suszone zioła. Chwilkę duszę i zestawiam z ognia.
3. Do ryżu dodaję przetartą paprykę z pomidorami (masa nie powinna być zbytnio rozrzedzona, tak jak to widać na poniższym zdjęciu)
dodaję tuńczyka osączonego z nadmiaru płynu, olej i wszystko mieszam. Ostatecznie przyprawiam i gotowe. Polecam!!!
Smacznego!
Dziękuję za wszystkie ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
I proszę jak można samemu zrobić coś pysznego. :)
OdpowiedzUsuńPolecam w sezonie super pastę do kanapek
UsuńMniam :) To musiało być boskie :)
OdpowiedzUsuńO wiele lepszy niż ten z puszki :) Pycha!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Dziękuję za odwiedziny
Usuńsuper przepis myślę ze skorzystam jeden z domownikow uwielbia paprykarz i tak sobie myślę co by powiedział na taki domowy własnorecznie zrobiony dzięki za przepis i pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńi ja też bardzo lubię paprykarz, dlatego dość często go robię. Polecam
UsuńKocham Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziekuję!!! Polecam sie na przyszłość/Pozdrawiam
UsuńZrobiłam, jest pyszny ; co tu dużo pisać wszystkie Twoje przepisy są pyszne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przetestowanie przepisu i bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Usuń