Składniki
20-30 dojrzałych śliwek umiarkowanie kwaskowych
3 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 lub 480 (szklanka o pojemnosci 250 ml)
5 dużych jaj
3/4 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju o łagodnym smaku
niepełna szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli
1 łyżka mąki
Składniki do kruszonki
1 kopiasta szklanka mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
80-100 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
aromat
Przygotowanie kruszonki
Wszystkie składniki wyrabiam ręką lub robotem. Jeśli ciasto łatwo się łączy w jedną bryłę, dosypuje ciut mąki a jeśli jest zbyt suche, dodaję ciut masła lub śmietany. Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.
Przygotowanie ciasta śliwkowego
1. Ubijam białka ze solą. Kiedy piana jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość do połączenia około 0,5 minuty. Cukier bardzo dobrze utrwala pianę to znaczy, ze jej struktura nie słabnie a od ubitych białek nie oddziela się woda.
2. Do żółtek dosypuję pozostały cukier, zostawiając z 1-2 łyżeczki do posypania owoców po wierzchu na cieście. Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i jest jednolita, dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciasto powinno być gęste, kremowe, ale nie tępe. Gdyby takie nie było, lepiej do niego dodać kilka łyżek śmietany i ponownie krótko wyrobić, żeby łączenie z ubitą pianą było sprawne i bardzo krótkie. Pianę z białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wysmarowaną olejem blachę (37cm x 26 cm), gdyż uwielbiam ciasta z owocami i nie lubię, jak są zbyt wysokie. Zapycham się wtedy głównie ciastem a przyjemnością jest czuć w każdym małym kęsie mieszanie smaków ze śliwek, ciasta i kruszonki.
3. Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem, dzięki temu puszczą piękny kolor a ciasto zyska na smaku.
4. Na owoce rozkładam kruszonkę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut (środkowa półka, grzałka góra-dół). Na kilka minut przed końcem sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli po wkłuciu, na patyku są ślady surowego ciasta, przedłużam czas pieczenia i ponownie robię próbę patyczka, pilnując jednocześnie, żeby kruszonka się nie przypaliła. Polecam.
Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:
Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze śliwkami:
Dziękuję za cieplutkie komentarze i polubienia.
Jakie smacznośći nadal nam serwujesz,ciasto palce lizać .Już mi ślinka cieknie .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Weroniko prawie powakacyjnie :)
Dziękuję Danusiu. Polecam
UsuńUwielbiam wypieki ze śliwkami. To ciasto prezentuje się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za sympatyczny komentarz. Polecam
Usuńproste i naprawdę rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Polecam
UsuńJak ja lubię takie ciasta! To wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z śliwkami, tym bardziej z kruszonką, pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam
UsuńMniam, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńCiasto palce lizać :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapraszam na kolejne przepisy
Usuńno skusił mnie Twój przepis, idę próbować, ale z góry dziękuję za podzielenie się :o)
OdpowiedzUsuńDziekuję za miłą wizytę. Polecam. Smacznego!
UsuńWłaśnie upieklam twje ciasto jest rewelacyjne polecam dzięki
OdpowiedzUsuńDziękuję. Koniecznie wypróbuj mój przepis z zeszłego roku - to jest dopiero smak... Ciasto ze śliwkami puszyste łatwe i tanie
UsuńDzisiaj będę robić :) Muszę zamienić śmietanę na gęsty jogurt, bo niestety nie mam dostępu do śmietany. Myśli Pani, że się uda? A może trzeba jakoś przepis zmodyfikować? Każda rada się przyda bo noga jestem w gotowaniu i pieczeniu :P
OdpowiedzUsuńMyslę, że się uda z jogurtem...
UsuńWŁAŚNIE SIĘ PIECZE.......
OdpowiedzUsuńJa też upiekłam. Rewelacja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się razem z Tobą. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam, wyszedł zakalec :( szkoda...
OdpowiedzUsuńA to pech... Tak czasami bywa... Nie zniechecaj się... to się zdarza...
UsuńPani Weroniko, upiekłam ciasto scisle wg Pani przepisu.Niestety wyszedł straszny zakalec , chociaż i tak smaczny. Co może być tego przyczyna ? Szkoda, bo zapach ciasta był piękny i wszyscy na nie czekali .....
OdpowiedzUsuńZapach jest niezawodny, ale moment dodawania piany do ciasta decyduje o jego powodzeniu. Ciasto po dodaniu piany ma lekką, puszystą konsystencję. Jesli takie nie jest, niestety może zrobic się zakalec lub przy odrobinie szczęścia zbite mało pulchne ciasto. W moim poście powyżej bardzo uczulam na ostrozne mieszanie ciasta przy dodawaniu piany
UsuńMusze koniecznie wyprobowac :) Brzmi dosc latwo :P
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za super przepis, w ciągu 4 dni robię je po raz drugi ponieważ znika błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńa ja bardzo dziękuję za ocenę i przetestowania przepisu. Wspaniałych smakołyków życzę. Zapraszam ponownie
Usuńa ja dopiero zaczynam robić ciacho... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliwki jeszcze są, więc bardzo słusznie. Pozdrawiam
UsuńChyba jestem ślepa.... W którym miejscu dodajemy proszek do pieczenia???
OdpowiedzUsuńAneta
Proszek do pieczenia dodaje sie do maki-ma pani racje tej informacji nie ma w opisie ale jest w zalaczonym filmiku. Ja zorientowalam sie za pozno i dodalam proszek na koncu....zobaczymy czy wyjdzie, pozdrawiam
UsuńZgadza się Dzięki za informację. uzupełniłam brak w opisie. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam, udało się fantastycznie :) Na życzenie synka znalazło się tam też 1 jabłko i 1 gruszka, pycha! pozdrawiam, Magda
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Magdo. Super, że przepis się sprawdził. Zapraszam serdecznie. Pozdrawiam
UsuńCzy włączając termoobieg powinno się zmniejszyć temperaturę pieczenia? Chyba go przez przypadek włączyłam i ciasto wyszło strasznie suche i jakieś takie dziwne.. może to też wina tego, że śliwki były mrożone? :(
OdpowiedzUsuńMało ciast piekę na termoobiegu, bo rzeczywiście przesusza-może byc dobry dla ciastek i ciast typu ptysie czy croissanty
UsuńCiasto przygorowalam w sobote ,bardzo latwe i smaczne .Wnuki mi pomagaly.Zamiast sliwek uzylam jablek(w moim kraju sliwki to rarytas ,do dostania tylko w Lidlu i to tylko hiszpanskie).Ale tak bylo pyszne na pewno powtorze,postaram sie kupic nasze mrozone sliwki.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe odwiedziny i bardzo sie cieszę, ze przepis się sprawdził. Udanych zakupów i smacznego życzę. Pozdarwiam Panią i miłych pomocników
UsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)
Jest to super ciasto, sprawdza się na każdą okazję i o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuń- - -
Zapraszam tutaj http://roadamerican.pl/.
tym co wychodzi zakalec to przede wszystkim smietana nie powinna byc prosto z lodówki tylko w temp.pokojowej pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńNo zrobiłam i ja, tyle tylko że wierzch posypałam kruszonką z Pani przepisu, wyszło wspaniale i tak też smakuje. Kocham Panią za ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzy mogę dać do ciasta śmietanę 18% ?
OdpowiedzUsuńMniaam!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńSuper że tak szczegółowo zostało opisane przygotowanie tego pysznego ciasta.
OdpowiedzUsuń