sobota, 12 lipca 2014

Dżem i sok z czarnej porzeczki. Przepis na zdrowie!

Czarna porzeczka musi mieć swoje miejsce na półce w spiżarni. To doskonałe źródło najcenniejszych witamin, minerałów.






Składniki

2 kg czarnej porzeczki
2,5 - 3 szklanki cukru

Przygotowanie


Moja rada: Najszybciej przygotujemy zdrowy dżem lub powidła, używając: dużego, szerokiego, niskiego garnka, dzięki temu szybko redukujemy wodę z owoców. Zaletą tej metody jest ograniczanie cukru do minimum - do kwaśnych owoców dodajemy ciut więcej a do słodkich zdecydowanie mniej.

1. Do umytych porzeczek dodaję cukier. Włączam najmniejszy palnik, podgrzewam i cały czas mieszam do zgotowania. Gotuję maksymalnie do minuty czasu na zmniejszonym płomieniu. Odlewam około pół litra soku przez sito a to, co się na nim zbierze wrzucam do garnka. Butelkę z sokiem dobrze zakręcam - u mnie sok z porzeczki zniknie na bieżąco, bo to początek przetworów z porzeczki czarnej a ważne jest przecież, żeby pochłaniać ją także na świeżo. Odlanie soku to bardzo dobry sposób na przyśpieszenie przygotowania dżemu lu powideł. Sok przeznaczony na zimę pasteryzuję podobnie, jak większość przetworów w słoiczkach, w garnku z bardzo gorącą, ale nie gotującą się wodą, w temperaturze około 80-90 stopni C. przez 15 minut.

2. Wyłączam palnik i mieszam do ostatnich kłębów pary. Kiedy masa ostygnie, wtedy najlepiej ocenić jej gęstość. Jeśli zbyt rzadka włączam ponownie palnik, podgrzewam aż masa zacznie parować i mieszam. Mieszając szybciej pozbywamy się nadmiaru wody. Kiedy masa daje oznaki gotowania natychmiast wyłączam palnik i znowu mieszam dopóki wydobywa się para. W razie potrzeby powtarzam cykl od nowa.

3. Gorącą masę porzeczkową wlewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą i pasteryzuje w szumiącej wodzie (woda nie może się gotować) przez 15 minut. Wyłączam i zostawiam słoiki w wodzie do wystygnięcia. Wyjmuję, wycieram, odwracam do góry dnem dla testu szczelności, chociaż przy dżemach to chyba nic nie daje, ale... Niech będzie. Przyklejam proste komunikatywne naklejki, by przy wizycie w piwnicy, od razu je namierzyć...


Polecam przepis na dżem z czerwonej porzeczki 




Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Pychotka!! Uwielbiam takie domowe dżemy, do tego świeże bułeczki i pyszne śniadańko gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam przetwory z czarnej porzeczki, a dżem to mój ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Weroniko,czy po odlaniu soku ,porzeczki można potraktować blenderem ?,powiem szczerze ,że nie lubię całych owoców w dżemie,nie wiem czy dobrze zrozumiałam,że sok ma być w bardzo gorącej wodzie 15 minut,ale gaz ma być wyłączony,czy wtedy się zamknie?słoik,i czymoge zrobić go w butelkach po kubusiu,dziekuję za wspaniałe przepisy,pozdrawiam Małgosia z Lublina.

    OdpowiedzUsuń
  4. Owoce oczywiście można miażdżyć, jak się lubi a pasteryzuję na minimalnym płomieniu pilnując, żeby woda się nie zagotowała a taka zwykle ma temperature około 85-95 stopni. Słoiki, do których wlewamy bardzo gorący dżem czy sok tak naprawdę powinny się zamknąć bez potrzeby gotowania a gotuję dla przedłużenia procesu wypychania powietrza z butelki czy słoików. Warto po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem, żeby ułatwić ten proces i sprawdzić przy okazji szczelność zakrętek. Pozdrawiam serdecznie Pani Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Następne dżemiki zrobione bez chemii .Super ! I ta mała ilość cukru reweeeeelacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za miły wpis/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Witam.:-)
    Bardzo dziękuję za cudny przepis. mam tylko jedno pytanie odnośnie owoców.
    na twoim zdjęciu wyglądają ja k przetarte. natomiast moje są prawie całe.
    Pani Weroniko co zrobiłam żle.?
    dziękuję za prze fantastyczne przepisy.Dana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kilku minutach gotowania owoce miękną. Musimy wybierać zawsze dojrzałe owoce na przetwory-szybkie do przetwarzania, które łatwo chłoną cukier. Jesli są mimo obróbki cieplnej całe, można je zblendować krótko lub dłużej pogotować i już/ Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za sympatyczny komentarz.

      Usuń
  7. Pyszności, zarówno sok jak i dżem! Ujął mnie i smak i prostota wykonania. Bardzo Pani dziękuję za udostępnienie przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie dziękuje za sprawdzenie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Ile wychodzi słoiczków dżemu a ile soku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w poscie i na filmie... 4 słoiki i pół litra

      Usuń
  9. U mnie dżemów tak nie jemy ale soki uwielbiamy, szczególnie świeżo wyciskane. Z pomocą https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/wyciskarki-jednoslimakowe-poziome/ można to zrobić błyskawicznie. I taki sok smakuje najlepiej, jest pełen witamin z owoców. Nie trzeba dosładzać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale po kilku razach gotowania nie ma w tym dżemie nic wartościowego moim zdaniem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.