Składniki
2 kg dojrzałych brzoskwinie, jędrnych z twardawym miąższem
sok z połowy cytryny
Składniki na zalewę do brzoskwiń
1 litr wody
szklanka cukru
2 goździki
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
1. Brzoskwinie zalewam wodą, która przed chwilą się gotowała, nie dłużej niż na 2 minuty, gdyż wrzątek zbytnio zmiękcza owoce tuż pod skórką. Polecam jednak obrać owoce bez zaparzania ostrym nożykiem lub obieraczką - również można z nich ściągnąć cieniutką skórkę a owoce zachowają wszystkie walory. Spośród zaparzonych brzoskwiń znajdzie się kilka sztuk, z których skórka nie schodzi najlepiej, więc po co utrudniać sobie robotę.
2. Brzoskwinie, nie wszystkie, odchodzą łatwo od pestki tak, jak morele, dlatego dzielę obrane owoce na cząstki. Skrapiam cytryną, żeby nie ciemniały i delikatnie mieszam.
3. Do wody wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję goździki. Kiedy zalewa się zagotuje wyłączam palnik i po chwili dodaję sok z połowy cytryny. W międzyczasie wyparzam słoiki i zakrętki. Wlewam gorącą, ale nie wrzącą zalewę do słoików z owocami. Dobrze zakręcam i wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję na minimalnym ogniu 10 minut w szumiącej wodzie, jeśli pod przykryciem to z uchyloną pokrywą lub z dziurką. Woda nie może się zagotować (temperatura 80-90 stopni C). Po tym czasie słoiki stygną razem z wodą w garnku bez pokrywy. Potem je wyjmuję, wycieram, odwracam do góry dnem. Jeśli nie ma wycieków, chowam brzoskwinie do spiżarni, w chłodne, ciemne i wentylowane miejsce. Można pasteryzować w piekarniku - 10 min. w temperaturze 130-140 stopni C. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylić i wyjąć kiedy ostygną. Polecam!
Życzę bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika
Zapraszamy do naszego katalogu blogów: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
OdpowiedzUsuńOferujemy promowanie postów zupełnie za darmo!
Nigdy nie robiłam takich brzoskwiń. Dżem owszem. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam, własne, najlepsze
UsuńCo prawda jadam tylko świeże brzoskwinie, ale ten przepis w zalewie jest spoko !!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre proporcje. Polecam
UsuńMmm, takie słoneczne brzoskwinie to prawdziwy skarb na długie, zimowe wieczory...
OdpowiedzUsuńDokładnie, swojskie, czyste, że już od patrzenia humor się poprawia
UsuńW tym roku myslalam ze nie zrobię żadnych zapasów na zimowe wieczory z powodu braku czasu ale ten przepis przemowil do mnie :-) wygląda na prosty i szybki
OdpowiedzUsuńPolecam domowe pyszności bez chemii
Usuńz tych proporcji ile słoików "wychodzi" mniej więcej?
Usuńokoło 5 słoików średnio o pojem. 0,4 l . Widać je na zdjęciu
UsuńFaktycznie wyglądają bardzo słonecznie. Poprawia się humor od patrzenia na takie słoiczki z pyszną zawartością.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Dzisiaj robiłam kolejna porcję. Polecam
Usuń