środa, 18 czerwca 2014

Sernik z czereśniami puszysty i wyśmienity

Witam serdecznie. Sporo czasu upłynęło u mnie od ostatniego wypieku a do kawy nic tak lepiej nie smakuje, jak domowy pulchny sernik, zwłaszcza w sezonie na świeże owoce - truskawki, czereśnie, jagody czy maliny. Bardzo polecam!!!




Składniki:


60 dag świeżego sera twarogowego półtłustego
600 ml jogurtu naturalnego
około 1 kg czereśni wydrylowanej z pestek
5 jaj
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka 2%
250 g biszkoptów
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1, 5 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1,5 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa)
pół szklanki kompotu lub wody przegotowanej
2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
szczypta soli

Przygotowanie



1. Owoce dokładnie myję pod bieżącą woda, osączam i pozbawiam pestek

2. W formie (u mnie duża forma 39 cm x 23 cm) układam biszkopty, uszczelniając puste miejsca pokruszonymi ciastkami a na koniec ścieram kilka na proszek i dodatkowo posypuję szczeliny. Biszkopty posypuję przez sitko kakao. Boków formy ani dna niczym nie smarowałam.

3. Blenderem miksuje ser do gładkości. 

4. Ubijam białka ze szczypta soli - ja dodałam do ubitej piany cały cukier w kilku rzutach, ale dla łatwej późniejszej obróbki przy mieszaniu piany z masą serową, polecam dodać do piany tylko jedną łyżkę cukru a większą ilość do masy serowej ucieranej z żółtkami. Dzięki temu, na koniec przy dodawaniu piany do masy serowej, szybciej uzyskamy jednolitą masę, gotową do wylania do formy. 

5. Do zmiksowanego sera dodaję po jednym żółtku i za każdym razem miksuję krótko tylko do połączenia. Potem dodaję mleko na dwa razy, olej, mąkę ziemniaczaną, aromat. Miksuję i na końcu dodaję pianę z białek i (bez robota!) ostrożnie mieszam łyżką . Sernik tylko wydaje się trudny a tak naprawdę nie ma przy nim większych problemów. Masa sernikowa jest dosyć rzadka, ale i przez to delikatna i puszysta. Piekę około 50 minut w temperaturze 175 stopni C.

6. Galaretkę rozpuszczam w chłodnym kompocie w połowie szklanki (można rozpuścić zwyczajnie w wodzie przegotowanej. Jak spęcznieje wstawiam szklankę do naczynia z gorącą wodą, co jakiś czas mieszam aż do porządnego rozpuszczenia galaretki.

7. Rozkładam na wystudzonym serniku czereśnie bez pestek. Warto formę wstawić do lodówki przed wylaniem gęstniejącej masy jogurtowej, gdyż z musem i czereśniami wszystko szybciej stężeje.

8. Ubijam zimny jogurt około 2 minut, żeby go trochę napowietrzyć, dzięki temu powstanie delikatna pianka. Do rozpuszczonej ciepłej galaretki dodaję kilka łyżek jogurtu i energicznie mieszam. Po czym szybko łączę z pozostałym jogurtem, jeszcze chwilę ubijając całość. Na chwilę wstawiam mus jogurtowy do lodówki. Kiedy wyraźnie zgęstnieje wylewam na czereśnie i zaraz posypuję startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny lub dłużej, bo lepiej się kroi.

Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

21 komentarzy:

  1. O matulu jak to apetycznie wygląda,aż jestem zła ,że nie mogę jeść takich rarytasów.
    Ale Ty kochana pokazuj mi te słodkości ,ja sobie wszystko notuję i będę pomaluśku próbować .
    Miłego weekendowego wypoczynku Weroniko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu nie ma pośpiechu a ciasto warte zapisania. Pozdrawiam serdecznie i z wzajemnością radosnego weekendu Ci życzę.

      Usuń
  2. a co z czeresniami i jogurtem oraz galaretka? i czy sernik trzeba upiec. mnie nie wysweitla sie caly przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anonimie za informację. Wszystko dobrze Ci się wyświetla - to ja popełniłam gafę kończąc przepis tylko na serniku. Dopisałam, jak trzeba i dołozyłam film, gdzie pokazuję krok po kroku... Pozdrawiam

      Usuń
  3. Poproszę kawałeczek do kawusi tego pysznego serniczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, z czereśniami musiał smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj chyba się spóźniłam i cały zjedzony :) jak puszysty serniczek to mi zaraz ślinka cieknie :) przepis wykorzystam "na bank" :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze nigdy takie sernika z owocami, ale czuję, że zniknąłby u mnie w jeden dzień.

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ mi apetytu narobiłaś ;) uwielbiam tego typu placuszki. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik...mniam, uwielbiam w każdej postaci, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wypróbowany, sernik wyszedł przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chetnie bym upiekla ale nie ma info o temperaturze i czasie pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest dokładnie na filmiku, ale dzięki, zaraz dopiszę, bo może jeszcze ktoś upiecze-sernik pycha

      Usuń
  11. no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.