Składniki:
mały kalafior lub połowa większego
1 mała cukinia
1 świeży ogórek bez nasion
3 jajka na twardo
1-2 cebulki dymki ze szczypiorem
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
2 spore łyżki majonezu
1 łyżeczka z brzuszkiem tartego chrzanu
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta ziół prowansalskich
natka z pietruszki
sól do smaku
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
ciut masła lub oleju do podsmażenia cebulki (można dodać cebulkę na surowo)
Przygotowanie
1. Dzielę kalafiora na duże róże, odcinając głąba i nadmiar twardszych części, które dodam do jarzynówki z kalafiorem, ale o tym w następnym poście. Umytego kalafiora i cukinię rozkładam na sicie do gotowania na parze. Często próbuję w trakcie gotowania, gdyż chcę, żeby warzywa nie były zbyt miękkie. Odcedzam natychmiast, żeby odparować jak największą ilość wody, wyrzucając warzywa na durszlak.
2. Pokrojoną posoloną cebulkę krótko podsmażam na maśle i zaraz dodaję pokrojony szczypior, czosnek i zioła. Całość chwilkę podgrzewam i zestawiam do wystudzenia.
3. Małe różyczki kalafiora odcinam nożem a pozostałe jego części kroję w sporą kostkę tak, jak cukinię. Z umytego i obranego ogórka wydrążam pestki i kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę jajka i całość posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.
Sos do sałatki kalafiorowej
Jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, posiekaną natkę, szczyptę soli i cukru mieszam dokładnie i dodaję do sałatki. Wszystkie składniki dobrze, ale delikatnie mieszam, żeby zachować w najlepszym stanie różyczki kalafiora (ja jeszcze w trakcie dorzuciłam garść posiekanego świeżego szczypiorku).
Smacznego!
Pozdrawiam Weronika
będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMasz rację.....to świetne danie na upalne dni, tylko chrupac na zdrowie:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna ta sałatka, będę musiała wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńTakie dania są cudowne!
OdpowiedzUsuńSałatka jest tak dobra, że nie znajduję słów
Usuń