Translate

środa, 7 maja 2014

Super pulchne ciasto z rabarbarem

Przynajmniej raz w sezonie rabarbarowym piekę to pyszne ciasto. Jest mięciutkie
i puszyste a kwaskowa słodycz idealnie przeplata się z chrupiącą kruszonką.
Polecam!!!



Składniki do ciasta z rabarbarem




9-10 łodyg ładnie wybarwionego rabarbaru
2, 5 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
4 białka
pół szklanki śmietany 12%
pół szklanki mleka
szklanka cukru
125 gramów masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat z tartej skórki cytrusów lub jaki lubicie




Składniki do kruszonki





1 kopiasta łyżka masła (około 80 gramów -1/3 paczki)
szklanka mąki tortowej
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki cukru
starta skórka z cytrusów


Przygotowanie



1. Przebieram rabarbar, odcinając górne części łodyg, które nawet pod wpływem temperatury i cukru są brzydkie zielone. Wybieramy ładny wybarwiony rabarbar. Rabarbar ma cudowne działanie, ale trzeba go jeść z umiarem. Więcej...

2. Umyty rabarbar kroję w kostkę i posypuję dwoma kopiastymi łyżkami cukru a przyda mu się i więcej, bo jak wiadomo jest dosyć kwaskowy. Cukier podkręci piękny kolor i wyciągnie z niego wspaniały smak.




3. Kruszonkę można wyrobić ręcznie, robotem lub w malakserze. Gdyby zbiła się w kulę, wystarczy dodać trochę mąki i znowu się pokruszy. Można także kulę wrzucić do zamrażarki i zamiast kruszonki zetrzeć ją na tarce. Kruszonkę odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce lub do lodówki (a czasami jak nie mam czasu, posypuję nią od razu i też nieźle się piecze).

4. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Kiedy jest już sztywna, dodaję partiami cukier (około 2/3 szklanki) i miksuję na bezę. Odstawiam na chwilę.

5. Masło miksuję chwilę na krem. Dodaję żółtka. Miksuję. Dodaję śmietanę i mleko, startą skórkę z cytrusów. Miksuję na wolnych obrotach. Masa się waży, ale nie martwię się tym, bo kiedy tylko dodam do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość staje się jednolita bez śladów krupów z masła. Masa wydaję się gęsta, ale jest bardzo kremowa. Rozrzedzam ją pianą, którą dodaje  w trzech rzutach. Za każdym razem mieszam ostrożnie, ale krótko, żeby nie uciekło powietrze z piany. Nadgorliwe mieszanie jest najczęstszą przyczyną zakalców, zwłaszcza przy ciastach na pianie z białek. W razie gdyby jednak, zanim dodamy pianę, masa była dosyć tępa, nie trzeba wpadać w panikę, tylko dodać do niego kilka łyżek mleka lub śmietany i ciasto musi się udać.

6. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół.

7. Gotową masę wylewam na formę, wysmarowaną i obsypaną bułką tartą (moja foremka dość duża - wymiary od góry 25 cm x 40 cm). Wyrównuję ciasto i posypuję przez sito jego wierzch płaską łyżką mąki. Taki zabieg zabezpieczy rabarbar przed opadaniem na dno.

8. Na posypanym cieście układam rabarbar i posypuję go kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut. Sprawdzam patyczkiem, który może być mokry, ale nie może być na nim surowego jasnego ciasta.

Polecam:
Tort z rabarbarem i mascarpone
placek z rabarbarem z czekoladową pianką



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

35 komentarzy:

  1. Ostatnio rozsmakowałem się w rabarbarze.Smakowite ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak oryginalny. Może jeszcze coś zrobię z rabarbarem

      Usuń
  2. Specjalnie w moim ogrodzie są nasadzenia rabarbaru, ponieważ uwielbiam kwaskowate ciasto. Odświeżający kompot rabarbarowy lub przetwory z lekką nutką mięty. Na kruchym cieście jak najbardziej :) dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę też znależć dla niego miejsce w moim ogrodzie. Nie wiem, jak to się stało, że wyleciał mi z głowy. Na surowo jest toksyczny ale po upieczeniu stawia na nogi i oczyszcza. Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  3. oj tak w sezonie ciasto rabarbarowe musi być obowiązkowo, a do tego jeszcze kompocik rabarbarowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama z takim kompotem uwielbiała kluski. Fakt, że w smaku niepowtarzalny. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mam rabarbar i też się szykuję do wypieku, ale to bliżej niedzieli. Twoje ciasto Weronika naprawdę wygląda znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Czekam na twój wypiek Elu. Pozdrawiam

      Usuń
  5. rabarbar jest niesamowity - a ciasto z nim rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosyć dawno temu, między zajęciami, kupowałam najlepsze ciasto z rabarbaru na jednej z uliczek niedaleko Grandhotelu w Łodzi. Nigdy nie zapomnę jego smaku. Było wyborne i bardzo pięknie wyglądało.

      Usuń
  6. Uwielbiamy u nas w domu ciasto z rabarbarem i robimy je bardzo często, gdy tylko zaczyna się rabarbarowy sezon. W ubiegłym tygodniu na targowisku widziałam już rabarbar, więc startujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednakże ciasta z rabarbarem, mają jedna wadę bardzo szybko znikają z patery. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Bardzo chętnie wypróbuję, bo wygląda pysznie, a że kruszonka + rabarbar to dla mnie ideał, to degustacja na pewno nastąpi szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję. Pozdrawiam. Polecam przepis i zapraszam na kolejne

      Usuń
  8. Właśnie synek poszedł kupić rabarbar i zaraz zabieram się do roboty ...uwielbiamy Twoje przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Pyszniutkie i wygląda na bardzo puszyste, polecam również placek z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za odwiedziny. Postaram się wypróbować z truskawkami i rabarbarem. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Pani Veroniko

    przepis na ciasto z rabarbarem Wysmienity!!!!!
    Ciasto jak zawsze z pani przepisu sie udalo!!!!!

    Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!!!!! Cieszę się, że dzielisz się opinią, która nie ukrywam, dla mnie jest NAGRODĄ. Pozdrawiam serdecznie!!!!!

      Usuń
  11. Od wczoraj buszuję w Pani przepisach; dopiero co je odkryłam!! Wszystkie wydają się pyszne, kolorowe zdjęcia zachęcają, ślinka leci... Pierwszy będzie w moim wykonaniu placek z rabarbarem, następna Miodowa stefanka. Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam Cię serdecznie. Dziękuję za milutki komentarz i ciekawa jestem testowania przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem tu nowa,przypadkowo Pania odkrylam,upieklam dzisiaj to ciasto,zamiast rabarbaru uzylam truskawek mrozonych.Pani Weroniko,jest Pani wielka,pierwszy raz jedlismy tak pyszne ciasto,niebo w gebie,gratuluje,ciesze sie ze Pania odkrylam,bede korzystac z Pani przepisow.Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Halino. Bardzo się cieszę, że przepis przetestowany i że było pysznie. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam w wolnych chwilach do mojej kuchni

      Usuń
    2. Witam! Niedawno znalazłam ten bloog i zaciekawiło mnie to ciasto z rabarbarem.No i upiekłam.No i jest bardzo dobre w smaku !!!!Ale!? jest jedno ale-rabarbar trzeba chyba dobrze osączyć zanim położy się go na ciasto.No i ja zapomniałam dać 1/3 szklanki cukru do ciasta,bo 2/3 szklanki cukru rozumiem idą do piany.Wyszedł mi lekki zakalec, może to z tego powodu,ale ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne.

      Usuń
    3. Rabarbar nie oddaje tyle soku, co na przykład truskawki a i z truskawkami to ciasto jest super. Poza tym rabarbar ma duzo pektyn, więc gęstnieje od razu pod wpływem temperatury i nie moczy zbytnio ciasta, datego według mnie nie jest powodem zakalca. Najważniejsze, by delikatnie, ale nie za długo rozrzedzać ciasto ubitą pianą, żeby było puszyste a piekarnik był nagrzany.
      Pozdrawiam Weronika

      Usuń
  14. Pani Weroniko ciasto wyszło przepyszne:) nie miałam rabarbaru więc dałam wiśnie, też wyśmienicie smakowało :)http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/04/pychotka-z-wisniami-i-kruszonka.html#more . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Joanno za wypróbowanie. Pozdrawiam

      Usuń
  15. Witam Panią ��Niestety wyszedł zakalec �� Zjedzony,bo smaczny.Nie będę więcej podejmować prób.Natomiast,korzystam z innych przepisów.Bardzo dobre i świetnie przedstawiane. Polecam wszystkim ! Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Izo tez tak kiedyś myślałam: nie wyszło to koniec z robotą. W młodości wkurzało mnie ciasto drożdżowe a teraz po latach wydaje mi się takie proste, banalne i pyszne zarazem. Grunt to luz i żadnej presji - wyjdzie czy nie wyjdzie... Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. To ja mam " duze zęby "do rabarbar. Wiec lecimy dalej ..gotowanie,pieczenie to moja pasja ..juz myszkuję w Pani przepisach. Drożdżowe ciasto już opanowałam,pod ręką czuć, dobrze wyrobić i urośnie. Pozdrawiam i czekam na nowości !Iza

    OdpowiedzUsuń
  17. Dwojka szkrabow pod nogami, obiad wcinalem w trakcie robienia ciata. Dalem 2xza duzo mleka, do maki nie dorzucilem proszku, dosypalem pozniej. Wstawilem do nie rozgrzanej kuchenki, zarowka tylko sie palila i tak po 30 minutach sprawdzam i co jest heh mimo to wyszlo przepysznie. Podziekowal��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wypróbowanie i fajny opis przygotowania. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...