Składniki do sosu musztardowego
przepis na około 300 ml sosu
1 jajko
1 żółtko
4 łyżeczki kopiaste musztardy (użyłam o smaku chrzanowym)
3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka miodu
1-2 łyżeczki masła
Przygotowanie sosu musztardowego
1. Mieszam jajka z musztardą, miodem (na filmiku robię to od razu na małym płomieniu, ale lepiej wymieszać przed wstawieniem na palnik)
2. Podgrzewam masę cały czas mieszając. Masa nie może się zagotować. Kiedy zgęstnieje, natychmiast zestawiam z ognia ( w trakcie często unoszę rondel do góry, żeby uniknąć ścinania jaj).
3.Do gorącej mieszaniny dodaję masło, jogurt, sól. Dobrze mieszam i dosypuję posiekany koperek. Gotowe. Pychota.
Pozdrawiam Weronika
Na pewno bardzo smaczny sosik, zwłaszcza do tych pysznych szaszłyczków :-)
OdpowiedzUsuńTe szaszłyki wyglądają nieziemsko! :-) Ja użyłam musztardy bawarskiej Develey i też super wyszło - palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na kolejne dania z grilla. Dziękuję za wizytę
Usuń