Składniki
porcja na 3-4 osoby
2 średnie ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku lub natki z pietruszki
250 ml gęstego jogurtu
1-2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyte i obrane ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach prosto na sito, które ułożyłam na misce do ociekania soku. Ścieram także umytą rzodkiewkę. Posypuję warzywa niewielką ilością soli i cukru. Mieszam i czekam minutkę, żeby spłynął nadmiar soku, który można dolać na przykład do gotującej zupy lub po prostu wypić. Przyprawiam jogurt solą pieprzem, miodem. Mieszam i dodaję do osączonych warzyw. Na koniec dosypuję posiekany szczypiorek (nać z pietruszki dla tych, którzy nie lubią zapachu czosnku, gdyż bardzo dobrze go neutralizuje) . Mieszam całość i porcjuję. Smak niesamowity. Prosta przystawka i bardzo pyszna. Polecam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Justynko. Polecam
UsuńWspaniała wiosenna przystawka, super :-)
OdpowiedzUsuńmmm... bardzo lubię takie przystawki!
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja podania, warzywka uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ponownie
Prawie jak w KUCHNI PP tylko białości mniejsza ilość. Uwielbiam szybkie proste sałatki :)
OdpowiedzUsuńFajna,takie rozbudowane tza tzyki. W przepisie popraw ząbek rzodkiewki na ząbek czosnku.Myślę,że o to chodzi.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. Czasami pośpiech robi zamieszanie. Pozdrawiam
UsuńJuż mi się zachciało takiej - chyba zrobię do obiadu.
OdpowiedzUsuńPolecam. Dziękuję za odwiedziny i życzę smacznego
Usuń