Kiełbaski można ponacinać nożem, żeby łatwiej wchłonęły marynatę |
Składniki marynaty a właściwie sosu do zaostrzenia smaku
1-2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki wina lub piwa
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta czerwonej mielonej papryki
szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Łączę składniki marynaty a właściwie gęstego sosu i nanoszę na kiełbaski, ułożone w posmarowanym olejem naczyniu ceramicznym.
2. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut - 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Pod koniec na 2-3 minuty można kiełbaski przyrumienić na funkcji grilla, Moje były także bardzo dobrze doprawione w środku, więc nie nacinałam kiełbasek. Jeśli kupuję surową kiełbasę w sklepie, co bardzo rzadko mi się to zdarza, w połowie pieczenia nacinam je, żeby przyprawy poprawiły ich smak.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ależ apetycznie wygląda ta kiełbaska, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada. A jak smakuje. Palce lizac. 😍😍😍
OdpowiedzUsuń