Strony

niedziela, 6 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

Proste przystawki z jaj pięknie się prezentują i dobrze, bo  przecież jemy oczami. Teraz wiosną są wyjątkowo smaczne a z dodatkami w szczególności. Polecam!


Składniki


5 jaj
4 średnie pieczarki - 15 dag
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Jajka gotuję na twardo około 10 minut
(Bardzo ważne, żeby jaja wkładać na wrzątek, bo inaczej żółtko niekoniecznie znajdzie się na środku)

2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojone w niedużą kostkę umyte pieczarki. Posypuję szczyptą soli i pieprzu i duszę około dwóch minut.

3. Wystudzone jajka obieram ze skorupek i kroję wzdłuż. Wyciągam ostrożnie żółtka.

4. Wrzucam pieczarki do misy. Ścieram do nich  cztery żółtka a jedno starte żółtko zostawiam do dekoracji. Dodaję majonez, chrzan, przyprawy i mieszam. Nakładam farsz łyżką do białek i posypuję startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem (już pokazał się w ogródku mój własny - wyśmienity dodatek).

Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie faszerowane jajka, a Twoje Weroniko wyglądają po prostu przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne - a ja znowu się poszczułam w środku nocy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.