Składniki
5 jaj
4 średnie pieczarki - 15 dag
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Jajka gotuję na twardo około 10 minut
(Bardzo ważne, żeby jaja wkładać na wrzątek, bo inaczej żółtko niekoniecznie znajdzie się na środku)
2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojone w niedużą kostkę umyte pieczarki. Posypuję szczyptą soli i pieprzu i duszę około dwóch minut.
3. Wystudzone jajka obieram ze skorupek i kroję wzdłuż. Wyciągam ostrożnie żółtka.
4. Wrzucam pieczarki do misy. Ścieram do nich cztery żółtka a jedno starte żółtko zostawiam do dekoracji. Dodaję majonez, chrzan, przyprawy i mieszam. Nakładam farsz łyżką do białek i posypuję startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem (już pokazał się w ogródku mój własny - wyśmienity dodatek).
Życzę Smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam takie faszerowane jajka, a Twoje Weroniko wyglądają po prostu przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne - a ja znowu się poszczułam w środku nocy.
OdpowiedzUsuń