Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (płaskie szklanki bez brzuszków)
12,5 dag masła lub margaryny
3 łyżki oleju
3 dag drożdży
około 100 gram bakalii
3 żółtka
1 jajo
3/4 szklanki drobnego cukru
pół szklanki ciepłego mleka (lub nieco więcej)
aromat migdałowy
szczypta soli
Przygotowanie
1. Mąkę mieszam ze solą. Robię dołek na środku i wsypuję doń pokruszone drożdże. Posypuję drożdże cukrem i polewam ciepłym mlekiem (to bardzo stary i sprawdzony sposób testowania współpracy drożdży z pozostałym składnikami). Jeśli rozrabiacie drożdże osobno w garnuszku z ciepłym mlekiem, dodajcie też oprócz cukru, mleka szczyptę mąki, z której powstanie wypiek. Dodatkowo odpada mi problem brzechtania się w dodatkowych skorupach - a zmywać nikt nie lubi.
2. Do rondla z masłem wsypuję cukier i roztapiam na małym ogniu, ale nie podgrzewam zbytnio, by zbyt długo nie czekać, kiedy masło przestygnie (może być ciepłe, ale nie gorące) Dodaje do tłuszczu część mleka i mieszam chwilę, jeśli cukier się jeszcze nie rozpuścił. Dodaję olej, żółtka, jajko i chwilę bełtam na jednolitą masę.
3. Kiedy drożdże podrosną, dodaję płynne składniki i aromat (w tym pozostałe mleko - zużyłam w sumie około 0,5 szklanki mleka, ale jeśli trzeba dolać, bo ciasto zbyt tępe to dodajemy jeszcze tyle, ile potrzeba). Wyrabiam całość robotem, grubszymi łopatkami około 3 minut. Na koniec dodaję bakalie (zawsze myję rodzynki, morele czy żurawinę pod bieżącą wodą a potem dodatkowo przelewam wrzątkiem i osączam na sicie). Przykrywam misę, w której wyrabiałam ciasto talerzem i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu szybciej wyrosną).
4. Formę o górnej średnicy 25 cm smaruję olejem i posypuję bułką tartą, żeby ułatwić wyjmowanie babki po upieczeniu.
5. Przekładam ciasto do formy. Wyrównuję powierzchnię i odstawiam jeszcze na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
ciasto drożdżowe wyrasta |
To wszystko wydaje się takie skomplikowane a tak naprawdę każdy etap wypieku ciasta drożdżowego, tak jak i chleba robimy pomiędzy innymi zajęciami, nie skupiając się tylko na danym cieście. Wówczas wszystko przebiega bez trudu i presji typu: no kiedy to ciasto urośnie, ojej, jeszcze raz musi rosnąć, i tak dalej...
6. Wkładam babkę na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka.
Babka po odwróceniu |
Czas wypieku jest orientacyjny. Na kilka minut przed końcem sprawdzamy patyczkiem od szaszłyka, czy w babce nie ma śladów surowego ciasta. Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Piękna, puchata baba..aż zapachniało Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za każde miłe słowo. Pozdrawiam
Usuńwygląda bardzo apetycznie - być może w tym roku skusze się na jakiś Twój przepisik :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńKoniecznie Jolu wypróbuj. Polecam
UsuńBabka naprawdę prosta a efekt może mile zaskoczyć. Dziękuję za milutki komentarz. Pozdrawiam
UsuńAż u mnie zapachniało Twoją wiosenną babeczką.Wygląda tak smakowicie ,że ślinianki idą od razu w ruch.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpiękna wiosenna polewa:))))
OdpowiedzUsuńi znowu takie smakołyki u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna ta Twoja babaka drożdżowa.
OdpowiedzUsuńA jak robisz taką zieloną polewę?
OdpowiedzUsuńW sklepie internetowym można już kupić bezpiecznie barwniki pochodzenia roślinnego. Ten ma kolor pistacjowy. Można zrobić zielony kolor z soku pokrzywy lub innych roślin zielonych, które możemy spożywać, jak szpinak, ale nie seler, bo zapach inwazyjny. Dodatkowo niezbędny jest sok z cytryny dla smaku i aromatu i jeszcze cukier puder, śmietana lub białko.
Usuńwspaniała babka na zbliżające się święta :-)
OdpowiedzUsuńOj, wyrosła nad podziw :) Już czuję ten aromat :) Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńAle zgrabniutka babeczka :) Przepis godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńPani jest WSPANIAŁA, ciasto pierwsza klasa, wypróbowałam:) Dziękuję za super przepisy
OdpowiedzUsuńmam klopoty z przeliczeniem dkg na gramy- wtedy ilosc masla jest ogromna. Wydaje mi sie, ze to 125 gramow czyli pol kostki?( tutaj mamy kostki masla 25O gr.)
OdpowiedzUsuńSorry, nie postawilam przecinka po 12. Bardzo dziękuję za spostrzegawczośc. Ma być dwanaście i pół deko, czyli 125 gramów. Pozdrawiam
UsuńWłasnie piekę babę:) dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis i za filmik dzięki temu krok po kroku upiekłam pierwszą w życiu drożdżową babkę która wyszła piękna pulchna i bardzo smaczna.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuję Pani Reniu za wypróbowanie przepisu/ Zapraszam na pozostałe. Pozdrawiam
Usuńbardzo lubie wszystkie Pani przepisy, przepraszam ze na ogol nie zostawiam wpisow. Najbardziej sie ciesze, ze dzieki Pani robie makowce, paczki i ciasta drozdzowe. Serdecznie dziekuje Beata z Kanady. Pozdrawiam i zycze zdrowych Swiat Wielkanocnych tak roznych od dotychczasowych.
OdpowiedzUsuńBabka pyszna smakuje jak panettone tylko po polsku brawo dla pani
OdpowiedzUsuńDziekuję!!! Uwielbiam drożdżowe zwłaszcza z rodzynkami.
UsuńBabka bardzo smaczna,ale okropnie się kruszy,nie da się normalnie pokroic
OdpowiedzUsuń