czwartek, 13 lutego 2014

Serduszka jeżyki super kruche ciasteczka



Te ciastka sprawdzą się idealnie w karnawale, na Walentynki, jak i przez cały rok. Śpieszyłam się dzisiaj z myślą o jutrzejszych Walentynkach i może dlatego dekoracja nie jest najwyższych lotów, ale ciasteczka, wierzcie mi, z całego serca są kruchusieńkie i bardzo pyszne. Proszę się częstować... Przepis bardzo łatwy i tani - kilka składników, zero sprzętu a efekt murowany.




Składniki:


2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo
1 żółtko
125 gram masła lub margaryny
1/4 szklanki śmietany
100 gram dowolnych bakalii
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 trochę startej cytrynowej skórki

Przygotowanie


Dla wzrokowców przepis na filmie

1. Do rondelka z tłuszczem dodaję cukier i śmietanę. Rozgrzewam na bardzo małym ogniu, tylko do jednolitej masy, byleby nie była gorąca. Zestawiam z ognia i dodaję jajko i żółtko. Mieszam krótko tylko do połączenia składników (cukier powinien się rozpuścić w tej mieszaninie)

2. Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól, bakalie (wcześniej warto je przepłukać wrzątkiem i osączyć na sicie) i startą skórkę cytrynową. Wszystko mieszam na sucho.

3. Wlewam mieszaninę z rondelka z suchymi składnikami (wszystko wykonuję bez robota - można łyżką lub ręką). Krótko zarabiam. Ciasto spłaszczam w misce 
i razem z miską, pakuję do folii na 30 minut, wstawiam do lodówki, by ciasto odpoczęło


4. Wyjmuję ciasto z lodówki. Krótko przerabiam, dzięki temu jest bardziej elastyczne. Wałkuję na grubość około pół centymetra i foremkami w kształcie serduszek wykrawam ciasteczka. Układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę maksymalnie dziesięć minut w temperaturze 195 stopni C. Trzeba pilnować, bo serduszka błyskawicznie rosną i bardzo szybko się rumienią.

Życzę udanych wypieków!!!
Dziękuje wszystkim zaglądającym w moje strony i życzę wspaniałych kontaktów z bliskimi, nie tylko w Walentynki, ale przez okrągłe lata.
Pozdrawiam Weronika





5 komentarzy:

  1. Bardzo c fajny pomysł :) Pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, aż mi ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Brak mi słów, bo uwielbiam takie ciasteczka, szczególnie domowej roboty ;) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.